Makedonya Türkleri sanatçılarından İlber Şiyak, Makedonya'daki Türklerin örf adet ve kültürlerini, yazdığı kitapta tanıttı.
Manisa'da Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma Derneği'nin kurucularından olan İlber Şıyak, Makedonya'daki Türklerin kültürel yönlerini 5 yıl boyunca inceledikten sonra, "Kökler" adını verdiği kitabını çıkardı. Kitabın 1. bölümüne "Rumeli'ye nasıl gittik? Nerede yaşadık? nasıl geldik? Türkiye'ye neden göç ettik?" soruları ile başlayan Şıyak, Osmanlı döneminin önemli kazası olan Rekalar bölgesinde Türklerin, yörüklerin ve Makedonya'nın etnik dağılımını, öykülerini, kültür ve sosyal yaşamlarını konu aldı. Kız isteme, söz kesme, sünnet düğünleri, bebek doğumları, geleneksel özel günler, Nevruz, Hıdrelez bayramı kutlamaların anlatıldığı kitapta, ayrıca bir çok Balkan türküsüne yer verdi.
126 sayfadan oluşan kitabını sponsorları sayesinde hazırladığını belirten İlber Şıyak, Kültür Bakanlığı'nca onaylanan kitabını 1950'li yıllarda göç dalgasını anlatarak kaleme aldı. Şıyak, "Bizim dedelerimiz isteselerdi Makedonya'dan dünyanın dört bir bölgesine, ABD, Avustralya, Avrupa'ya gidebilirlerdi. Ancak onlar 1300'lerde atalarınının geldiği Anadolu'ya geri dönmeyi tercih etti. Yoksulluk ve çile dolu yıllara göğüs gererek, göçmen sıfatı ile tekrar Anadolu'yu istediler. Asla geriye dönmemek üzere buraya yerleştiler." dedi. Kitabı özellikle Balkan kökenli gençlere kültürü anlatmak ve unutturmamak için yazdığını belirten sanatçı İlber Şıyak, hazırlıklarını sürdüdüğü 2. kitabında ise Türkiye'deki Balkan Türkleri'nin yaşamları ve kültürlerini nasıl yaşattıklarını anlatacağını belirtti.