5
Ocak
2025
Pazar
MANİSA

Osmancalı 'çilek köyü' oldu

YUNTDAĞI KÖYLERİNİN GEÇİM KAYNAĞI ÇİLEK OLDU

Manisa'nın geri kalmış kırsal bölgelerinden Yuntdağı'nda, 2004 yılında uygulanmaya başlanan kalkınma projesi kapsamında tütüne alternatif olarak çilek üretimine yönelen köylüler, bugün 270 dönüm alanda çilek yetiştirmeye başladı.

Manisa merkeze bağlı Yuntdağı bölgesinde, İl Özel İdaresi tarafından 2004 yılında uygulanmaya başlanan ''Kırsal Kalkınma Projesi'' kapsamında, yörede özellikle tütün üretimi dışında başka gelir kaynağı olmayan köylere alternatif geçim kaynakları kazandırılması amacıyla yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. Bir kaç yıl öncesine kadar kıraç toprak yapısı nedeniyle tütüncülük dışında bir tarım faaliyeti yapılmayan ve tütün üretiminin de artık eskisi gibi gelir getirmemesi nedeniyle ekonomik olarak zorluk yaşanan Osmancalı köyü, bu sıkıntıları 2006 yılında hizmete giren sulama göletiyle aştı. Bölge köylerinden olan Osmancalı'da sulama göletinin devreye girmesinin ardından, 1 dönümlük alanda başlayan çilek üretiminin daha sonra büyük rağbet görmesiyla Osmancalı 'çilek köyü' haline geldi.

Köy muhtarı Veli Yalçınkaya yaptığı açıklamada, Osmancalı göletinin hizmete girmesinin ardından köyde 10 ailenin deneme amaçlı olarak toplam 1 dönüm arazide çilek üretimine başladığını, elde edilen başarılı sonuç ve gelir üzerine çilek üretiminin köyde her geçen gün yaygınlaştığını söyledi.

ÇİLEK FESTİVALİ PLANLANIYOR

Geçen yıl 37'ye çıkan çilek üretimi yapan aile sayısının bu yıl 100 aileye, üretim yapılan arazi büyüklüğünün de toplam 270 dönüme çıktığını kaydeden Muhtar Yalçınkaya, şunları söyledi: ''Köyümüz eskiden tütün üreten köy olarak bilinirdi, artık çilek ürünüyle adı anılmaya başladı. Kısa zaman içerisinde köy olarak çilek üretiminde aldığımız kalite ve başarı hepimizi heyecanlandırıyor. Köyümüzde çilek ekmeyen kalmayacak. Bu yıl, çilek ekmek isteyen 50 aile daha muhtarlığımıza müracaat ederek, 'Ben tütün ekmekten vazgeçiyorum, çilek ekmek istiyorum' şeklinde talepte bulundu. Çilek fidanlarını, İl Özel İdaresi desteğiyle İl Tarım Müdürlüğü'nden temin ediyoruz. Geçen yıl çilek ekenler, ilk kez bu yıl ürün alacak. Çilek ekenler diktikleri fidanlardan 3 yıl süreyle mahsul alıyor. Geçen yıl çilek ekenler dönüm başına 4 ile 5 ton arasında ürün aldılar ve kilogramını 1,2 TL ile 1,4 TL arasında satabildi. Hatta çileğimiz o kadar rağbet gördü ki mahsul daha çıkmadan tarlada toptan satıldı. Bölgemizde yetişen çilek artık manavlarda ve büyük marketlerde 'Osmancalı Çileği' adıyla satışa sunulmaktadır. Giderek yaygınlaşan çilek üretiminin marka haline gelmesi için yakın zamanda bir çilek festivali düzenlemeyi ve bunu her yıl tekrarlamayı planlıyoruz."

"İSABETLİ DOĞRU KARAR ALMIŞIZ"

Kırsal Kalkınma Projesi Koordinatörü Manisa Vali Yardımcısı Kadri Canan ise 2004 yılında başlatılan proje kapsamında, yöre halkını ekonomik açıdan kalkındırmak amacıyla ortaya koydukları alternatif ürün seçeneklerinden birisinin çilek olduğunu ifade etti. Canan, ''Şimdi görüyorum ki, ne kadar doğru ve isabetli bir karar almışız. Bu bölgede bir yandan çilek üretimini, bir yandan da yayla bağcılığını geliştirmek için yaptığımız faaliyetler gerçekten amacına ulaştı'' dedi. Yapılan çalışmalardan köylülerin son derece memnun olduğunu dile getiren Canan, bölgede 300 bin adet fidanla başlattıkları çilek üretimini her yıl yenilerini ekleyerek yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız da birkaç yıl önce kurak ve boş olan arazilerin, önce suya kavuşturulduğunu, ardından da sulu tarım imkanlarının en iyi şekilde değerlendirilmesi için Valilik ve İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmalarla gereken desteğin verildiğini belirtti.

ADIM ADIM ÇİLEK BORSASINA

Bu çalışmalar sonucunda bugün Yuntdağı köylerinden Osmancalı bölgesinde çok güzel çilekler yetiştirildiğini dile getiren Yıldız, şunları söyledi: ''Çilek, bu bölgeyi hem hava itibarıyla hem de toprak itibarıyla sevdi. Belki ilk başladığı zaman birkaç dönümle başladı, ama sonra çileğin para ettiği diğer köylülerimiz tarafından da görülünce tütüne alternatif ürün olarak çilek tercih edilmeye başladı. Çileğin ne kadar verimli olduğunu, kişi başına ne kadar kazanç getirdiğini gören diğer civar köylerimizin de arazilerinde çilek ekeceklerini düşünüyorum. Yöreden aldığımız sinyaller bu yönde. Yuntdağı bölgemiz kısa zaman içerisinde yetiştirdiği çilek ürünüyle de isim yapacaktır. Bu bölgede bin dönümün üzerinde çilek üretilmeye başlandığında belik de Osmancalı köyümüz bir çilek merkezi haline gelecek. Belki burada bir 'Çilek Borsası' kurulacaktır.''

YUNTDAĞI KÖYLERİNİN GEÇİM KAYNAĞI ÇİLEK OLDU
YUNTDAĞI KÖYLERİNİN GEÇİM KAYNAĞI ÇİLEK OLDU
YUNTDAĞI KÖYLERİNİN GEÇİM KAYNAĞI ÇİLEK OLDU
YUNTDAĞI KÖYLERİNİN GEÇİM KAYNAĞI ÇİLEK OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2010 Perşembe 15:41:02
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 00:18:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?