10
Ocak
2025
Cuma
MANİSA

Paranın başkentinde kazı başladı

PARANIN BAŞKENTİNDE KAZI ÇALIŞMASI BAŞLADI

Altın parayı icat ederek insanlık tarihine büyük bir katkı yapan Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes'te kazı sezonu açıldı. ABD'li arkeologlar, 5 bin yıllık tarihi geçmişi olan Sardes'te Ağustos ayı sonuna kadar sürecek kazı çalışmalarında yeni keşifler elde etmeyi hedefliyor.

M.Ö 546 yılında altın paranın icat edildiği yer olan Lidya Uygarlığı'nın başkenti Sardes'de, 2011-2012 kazı sezonu start aldı. ABD'li 10 arkeolog ve 20'den fazla işçinin katılımıyla Ağustos ayının ilk haftasına kadar sürecek çalışmalar kapsamında yer altında gizli kalan tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması hedefleniyor. Kazı ekibinin yöneticilerinden olan ABD'li Arkeolog William Bruce, "Kazılarımız sonunda Roma dönemine ait mezarlar bulduk. Bunun yanında kazılarımız sırasında o döneme ait duvar sıvalarıyla karşılaştık. Bu kazılar sonunda Roma'ya ait dönemde neler olduğunu anlamak istiyoruz. Şu an kazı yaptığımız alan ev veya dükkanlar olabilir ama bunu çalışmalar tamamlanınca göreceğiz" dedi.

KAZI ÇALIŞMALARI 50 YILI GEÇTİ

Lidya Uygarlığı'nın başkenti Sardes ve çevresindeki kazılar 50 yılı geride bıraktı. İlk kazının 1. Dünya Savaşı öncesinde yapıldığı çalışmalar 1958 yılından itibaren bilimsel olarak devam etti. ABD'nin Harward ve Cornell üniversitelerinin öncülüğünde yapılan kazılara ilk başlarda Amerikalı Profesör Hanfmann başkanlık ederken, 1976 yılından 2008 yılı sonuna kadar Kazı başkanlığını Amerikalı Profesör olan Crawford Greenewalt yürüttü. Greenewalt, 1959 yılında öğrenciyken geldiği Sart'ta yaklaşık 50 yıl kazı ekibi başkanlığı görevini yürüttükten sonra 2008 yılı sonunda bu görevi öğrencisi Prof.Dr. Nicholas Dunlop'a devretti.

LİDYA UYGARLIĞI

Batı Anadolu'da, Gediz ve Küçük Menderes yörelerinde oturan bu halkın nereden geldiği kesin olarak bilinmiyor. Antik dönem yazarları onların güneydeki Karyalılar ile kuzeydeki Mysialılar ve Frigler ile akraba olduklarını söyler. Hint-Avrupa karakterli bir dilleri olan Lidyalıların Batı Anadolu'da M.Ö. 2. bin yılın ikinci yarısından itibaren var oldukları kabul edilmektedir.

Lydia'nın parlamasının nedeni bölgede bulunan altın madenleri oldu. Bu madenin M.Ö. 7. yüzyılın başından beri Sardes'te işletilmeye başlaması Lidyalıları zenginleştirmiş ve güçlendirmişti. Lydia'nın Anadolu'daki uygarlığa katkısı daha çok ekonomi dalında olmuştur. Altın sikkeler basarak ticaretteki değiş tokuş usulünü değer ekonomisine çevirmişlerdir. Lydia tarihinin bazı dönemlerinde Frigleri de yıkan Kimmerlerin saldırısına uğradı ve Sardes kenti Kimmerlerle birlikte yine göçebe bir topluluk olan

Trerler tarafından yağmalandı. Ayrıca, Med ve Perslerle de çeşitli kez savaşlar yapmışlardır. M.Ö. 28 Mayıs 585 günü Medlerle yapılan savaş sırasında güneş tutulması meydana gelmiş ve savaş böylece sona ermiştir. Lydia devletine son veren Pers kralı Kyros olmuştur.

Roma döneminin en görkemli anıtsal yapılarından biri olan Lidya Uygarlığı'nın başkenti Sardes'teki Gymnasium, Anadolu'daki benzerleri arasında en büyük yüzölçümüne sahip bulunuyor. 23 bin metrekareden fazla bir alan kaplayan anıtsal külliyenin, antik kentin en işlek kesiminde yer aldığı belirtiliyor. Söz konusu alanda hamam, spor karşılaşmaları ile törenlerin yapıldığı mermer avlu, antrenman sahası ve işyerleri bulunuyor.

PARANIN BAŞKENTİNDE KAZI ÇALIŞMASI BAŞLADI
PARANIN BAŞKENTİNDE KAZI ÇALIŞMASI BAŞLADI
PARANIN BAŞKENTİNDE KAZI ÇALIŞMASI BAŞLADI
PARANIN BAŞKENTİNDE KAZI ÇALIŞMASI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2011 Çarşamba 13:26:04
Güncelleme :15 Haziran 2011 Çarşamba 14:18:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?