22
Aralık
2024
Pazar
MANİSA

Tırtıla karşı biyolojik savaş

Son yıllarda ormanlarda bozulan doğal dengeyi düzenlemek için Orman Genel Müdürlüğü zararlı haşerelere karşı savaş açtı.

Ormanlık alanlarda kurulan laboratuarlarda aşırı derecede üreyen zararlı haşerelere karşı önlem amaçlı çalışmalar başladı. Laboratuar ortamında yetiştirilen anti haşereler tabiata bırakılarak zararlı haşerelerle ilgili tabiatın dengesinin korunması planlanıyor.

Son yıllarda ortaya çıkan kene ısırması, domuz gribi gibi tabiat dengesizliklerine karşı çalışmalar yapılıyor. Özellikle çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen, halk arasında adı ‘Tırtıl’ olarak tanınan ve bir kelebek türü olan ‘Çam Kese Böceği’ ile biyolojik mücadele yolunda önemli adımlar Manisa Orman İşletme Müdürlüğü tarafından atıldı. Orman İşletme Müdürlüğü, doğada dengenin korunması amacıyla tırtılları sayısını azaltan Calosoma Sycopanta adında haşere üreterek doğaya bıraktı.

Manisa Orman İşletme Müdürü Tuncay Can, çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen çam kese böceğinin her ağaçta 1–2 ile 20–25 arasında kese yaptığını, her kesenin içinde yaklaşık 130–260 adet tırtıl bulunduğunu, zararın ise keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yemesi suretiyle meydana geldiğini vurguladı. Can, böceklerin çok olduğu ağaçların çıplak hale geldiğini, büyüme ve çap artımının da yavaşladığını dile getirdi. Tırtılların genellikle geceleri kese dışına çıkarak yiyim yaptıklarını söyleyen Can, Çam Kese Böceği ile mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere 3 çeşit mücadele yöntemi olduğuna dikkat çekti. Mekanik mücadelenin ağaç üzerindeki keselerin ve yumurta koçanlarının toplanması suretiyle yapıldığını dile getiren Tuncay Can, “Ancak boylu ağaçlarda uygulanma olanaklarını son derece az. Kimyasal mücadele ise ilaçlarla yapılıyor. Hem ekonomik olmaması, hem de yapılan ilaçlama sonucunda diğer faydalı böceklerinde zarar görmesi nedeniyle en son yapılacak mücadele yöntemidir bu. Biyolojik mücadelede zararlıyı yok etmek amacıyla diğer parazit böcek ve yırtıcılar ile kuşları kullanıyoruz. Çevreye zarar vermeden ekolojik dengeyi koruyarak mücadele etmeyi hedefliyoruz.”dedi.

ÇAM KESE BÖCEĞİ YIRTICISI “CALASOMA SYCOPANTA”
Manisa Orman İşletme Müdürü Tuncay Can 2009 yılı Şubat ayı başında Manisa Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde Sabuncubeli mevkiinde biyolojik mücadele için Orman Zararlıları İle Mücadele Laboratuarı kurulduğunu hatırlatarak, “Laboratuarda Çam Kese Böceğinin yırtıcısı olan ‘Calosoma Sycophanta’nın üretimini gerçekleştiriyoruz. Şuana kadar 15000 adet yumurta ve 8500 civarında larva üretildi. 5500 adet böcek ise doğaya bırakıldı.”dedi.

Laboratuar ortamında yaklaşık 3–4 cm büyüklüğüne ulaşan larvaların Çam Kese Böceği tahribatının yoğun olduğu ormanlık alanlara bırakılarak biyolojik mücadelenin başarıyla sürdüğünü ifade eden Can, ayrıca Çam Kese Böceği’nin yoğun olduğu yerlerde adacık yöntemiyle bu böcek türünü yok ettiğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 20:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?