2
Ocak
2025
Perşembe
MANİSA

Üreticilerin gözü bu pakette

Kuraklığa küresel krizin de eklenmesiyle üreticinin üretemez duruma geldiğine dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, hükümetin açıklayacağı kriz paketini dört gözle beklediklerini söyledi.


Manisa Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Sorman, böyle bir kuraklık görmediğini söyledi. Son bir hafta içinde olan yağışların memnuniyet verici olduğunu ancak yetmediğini dile getiren Sorman, “Toprak suya aç. Akış olmuyor. Barajlar hala boş. Üreticiler kurak bir yıl geçirdi. Buna bir de küresel kriz eklenince durum daha da zorlaştı. Üretici ne yapacağını şaşırmışdurumda.”dedi.

MİLLETİN GIDA GÜVENCESİ TEHDİT ALTINDA
Geçtiğimiz günlerde üreticileri temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara sıkıntıları ilettiğini hatırlatan Sorman szölerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte yaşananlar göstermiştir ki, ekonomik krizlerden ve bu krizler için alınan önlemlerden tarım sektörü ve çiftçilerimiz en çok etkilenen kesimler arasında yer almıştır. Zaten zor bir dönemden geçen tarım kesimi için aynı durumun tekrarlanmasından ve daha büyük sıkıntılar yaşamasından endişe ediyoruz. Aslında böyle dönemlerde tarımı ayakta tutmamızın krizin etkilerini asgariye indirmede önemli olduğunu düşünüyoruz. Tarımı ayakta tutarak halkımızın gıdaya ulaşımını garanti altına alabilirsek, her şeyden önce insanlarımızdaki krizden kaynaklanan moral aşınmasını azaltabiliriz. Çünkü böyle giderse milletin gıda güvencesi tehlike altına girecek.”


Gübre fiyatlarının arttığını dile getiren Sorman, “Son bir yıl içinde gübrede %180, mazotta %40’a varan fiyat artışları üreticilerin kaybını daha da büyük boyutlara ulaştırmıştır. Bu durumda gübre tüketimi azalacaktır. Nitekim, 2008 Ocak–Ağustos Döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre gübre tüketiminde meydana gelen azalma % 12 oranında gerçekleşmiştir. Gübre tüketimindeki azalma tarımsal üretimi doğrudan etkileyecek ve önemli oranda azalmaya yol açacaktır. Sektörümüzden üretim bekleniyorsa önümüzdeki dönemde bu durumun değişmesi gerekir.”dedi.
Hükümetten acilen önlem almasını beklediklerini sözlerine ekleyen Sorman, “Elektrik borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Kredi kullanımında kısıntı olmamalı ve yükselen faizler telafi edilmelidir. Tarımsal destekleme bütçesi ihtiyaca uygun büyüklükte belirlenmeli ve kısıntıya gidilmemelidir. Artırılacak bütçe çerçevesinde oluşturulacak bir fonla, stratejik ürünler için TMO’nun gerektiğinde müdahale alımları yapması sağlanmalıdır. Tarımsal kamu yatırımları artırılmalıdır. Sulama alanları hızla genişletilmelidir. Kırsal kalkınma hızlandırılmalı, kırsal alanda tarım dışı iş ve gelir imkanlarının artırılmalıdır.”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 18:08:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?