Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesinde düzenlenen 7. Geleneksel Zeytin Festivali'ne katıldı. Yol yapım çalışmaları sırasında köylülerden destek isteyen Arınç, "Saruhanlı- Büyükbelen arası 27 km'lik yolu yapacağız. Ama sizde kamulaştırma çalışmalarında bize yardımcı olun. 1'e 5 istemeyin, anasının nikahını istemeyin" dedi.
Bakan Arınç, beldeye girişinde Manisa Valisi Celalettin Güvenç ile birlikte zeytin fidanı dikerek festivali başlattı. Festivale Arınç ve Vali Güvenç'in yanı sıra AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Saruhanlı Kaymakamı Kadir Sertel Otçu, Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, AK Parti Manisa İl Başkanı Abdurrahim Arslan, İl Genel Meclis Başkanı Dursun Ali Yıldız katıldı. Mehter takımı konseri ile başlayan festivalde engelli bir kişi Arınç'ın yanına yaklaşarak getirdiği hediyeyi verdi.
Büyükbelen'in AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Keyik de festivalin açış konuşmasını yaptı. Başkan Keyik, beldenin zeytin diyarı olduğunu belirterek "beldemiz bulunmaz, eşsiz zeytinlerin yetiştiği bir beldedir. Özellikle son 10-15 yıldır beldemizde salatalık üretimi de başlamıştır. Yıllık 2500 ton sofralık zeytin üretimimiz, 3 bin 500 ton yağ üretimimiz var. Beldemizin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 100 milyon TL'dir" dedi.
Saruhanlı Kaymakamı Kadir Sertel Otçu ise, şöyle konuştu: "Zeytin kalbi, zeytinin merkezi konumunda olan beldemizde 6 zeytin işleme fabrikamız var. Dünya ölçeğinde organik zeytinyağı üreten ve bu anlamda ödül almış bir fabrika da beldemizde bulunmaktadır. Zeytinciliğin bu aşamaya gelmesinde çaba harcayan üreticilerimize teşekkür ediyorum. Saruhanlı ilçemizde 120 bin dekarlık bir tarım arazisi bulunuyor. Bu arazilerde yıllık 75 milyon TL değerinde ürün elde ediliyor."
Manisa Valisi Celalettin Güvenç de Belen zeytininin önemine değindi. Vali Güvenç, yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Festivalimiz hayırlı olsun. Ürünümüze bereket getirsin, çocuklarımızın geleceğini aydınlatsın. Türkiye zeytinin yüzde 9'unu Manisa üretiyor. 2009 yılında üreticiye sağladığımız destek 77 milyon TL'dir. Son 3 yılda ise Tarım Bakanlığı'nın desteği ile beldemizde 6 zeytinyağı fabrikası kurulmuştur. Bu fabrikaların yüzde 50'si hibedir. Bu işletmelerde fenne, akla, ilme uygun üretim yapılıyor."
Zeytinin geleceğin altını konumunda olduğunu belirten Celalettin Güvenç, sözlerine şöyle devam etti: "Dünya zeytini tanıdıkça, üretici ürettiğini daha organize sattıkça daha çok kazanacaktır. 2007 yılında Avrupa'da belen zeytini ve zeytinyağı üretiminde Belen birinci olmuştur. Zeytinden önce yapmamız gereken iş alt yapı sorunlarını çözmektir. Tarlamıza gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Dünyanın 19. büyük ekonomisi ile Türkiye dünyaya damgasını vuracak konumunda. Bölüşemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Yeter ki el ele olalım, yeter ki birbirimize saygı duyalım."
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, Belen zeytininin AK Parti döneminde kalitede dünyada ilk üç sıraya giren bir marka haline geleceğini ifade etti. Bugün bu festivali bir fırsat bilip beldeye geldiklerini anlatan Arınç sözlerini şöyle sürdürdü: "Belen geçmişten bu yana zeytin üretiminde 1. olan beldelerimizden biri. Türkiye'de artık Belen'in zeytini ve yağı daha çok tanınmaya başladı. Akhisar'da bu konuda çok başarılı. Artık Türkiye'nin her yerinde Belen zeytini bir marka haline
gelecek. Bu konuda gerekenlerin hepsi yapılacak biz de bunu destekleyeceğiz. Belen'de insanımız daha mutlu olsun diye daha refah içinde yaşasın diye ne gerekiyorsa yapılacak."
ANASININ NİKAHINI İSTEMEYİN
Bakan Arınç, Saruhanlı ile Büyükbelen beldesi arasındaki 27 kilometrelik yolun genişletilmesi için valilik talebi olduğunu söyledi. "Benden Saruhanlı'dan Belen istikametine gelen bu yolun genişletilmesini istediler" diyen Arınç, bunun bugünün meselesi olmadığını söyledi.
Karayolları bölge müdürlüğüne talimat verildiğini anlatan Arınç, şunları söyledi: "2010 yılı içinde bu yol iki şerit haline gelecek. Bunun sözünü veriyorum."
Arınç, AK Parti döneminde yol yapımı konusunda devrim yaptıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Manisa-Akhisar, Manisa-Turgutlu, Manisa-İzmir yolları dönemimizde yapıldı. Artık bu yollardan kaymak gibi gelip geçiyoruz. Yol demek ekonomi demek, yol demek medeniyet ve hayat damarları demektir. Yol bizim iktidarımızın yaptığı en birinci iş olmuştur. Bizim yol yapabilmemiz için kamulaştırma işlemlerinde bize yardımcı olun. 1'e 5 istemeyin, anasının nikahını istemeyin. Açıl susam açılla biz bu yolları yapamayız. Arsamda yol geçecek diye kendi arsasının fiyatını 5 katına çıkaranlar var. Böyle yapıldıkça çalışmalar sekteye uğrar."
Hükümetin yaptıklarını eleştirenlere cevap veren Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Fatih Sultan Mehmet de İstanbul'a giderken 'Ona geri dön, senden önce şu kadar kişi bu surlarda can verdi. Şu kadar kişi burayı fethetmek isterken başarısız oldu" dediler. Ama Fatih onlara, "Bizim yapacaklarımızı kimse hayal bile edemez" demişti. İşte biz bu düsturla hareket ediyoruz. Bu yolları da gereken hizmetleri de yapacağız. Canla başla çalışarak gereken her şeyi yapacağız" Arınç sözlerini 'Yaşasın Belenliler, yaşasın güzel memleketimiz, Türkiye'miz" diyerek bitirdi.
Festivalin sonunda Domat, Trilya, Edremit ve Çelebi cinsi dalında yapılan yarışmada dereceye girenlere ödül verildi. Domat cinsinde Mehmet Sert, Trilya cinsinde Hüseyin Sayar, Edremit cinsinde Mehmet Ünal ve Çelebi cinsinde ise Şeref Ergüven'in ürünleri birinciliğe seçildi. Dereceye girenlere ödül olarak protokol tarafından altın ve tarım malzemeleri verildi. Organik tarımda ise işletme sahiplerine plaket verildi.
Arınç festival sonrası zeytin merkezinin açılışını yaptı.