Türkiyenin incisi, adını dünyaya Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarıyla duyuran Dalyan, Caretta Carettaların çiftleşme merkezi haline geldi.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Caretta Carettaların Türkiyedeki en önemli üreme alanlarından birisi olan Dalyan, artık kaplumbağalar için önemli bir yer oldu. 1989 yılında, özel çevre koruma kurumunca koruma altına alınan Dalyanda Caretta Careta kaplumbağaları, artık Dalyan kanallarında ve Alagölde sık görülmeye başlandı.
Muğlanın Ortaca İlçesine bağlı Dalyan İztuzu Sahiline günlük 6 - 10 kaplumbağa yumurta bırakıyor. Bir kaplumbağanın ortalama 100 - 150 yumurta bıraktıkları gözlendi.
1989 yılından itibaren üniversitelerin teknik danışmalığında süren, deniz kaplumbağalarının nüfusunu izleme projesinin yanında, Caretta Caretta yuvaları üzerindeki olumsuz etkileri aza indirecek çalışmaların yapıldığını kaydeden Özel Çevre Koruma İl müdürlüğü, Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları yumurtalarını, asırlardır olduğu gibi, yine Dalyan İztuzu Sahilindeki kumsala bırakmaya başladığını belirtti.
Bu yılkı deniz kaplumbağaları ve Dalyan Kanallarında yaşayan Nil Kaplumbağası nüfusunun araştırılması ve korunması projesini, Adnan Menderes ile Ege Üniversitelerinin oluşturduğu konsorsiyum üslendi.
Toplam 30 kişilik ekiple bu yıl Dalyan, Fethiye, Patara, Belek ve Göksu Deltasında görev yapacaklarını belirten Adnan Menderes Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Türkozan, çalışmalarımıza 1 Hazirandan itibaren başladık, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kaplumbağa yuvalarının, tilki, porsuk gibi tehlikelere karşı, tel kafeslerle koruma altına alındığını belirtti.