Diyarbakır'da, aileleri tarafından zorla çalıştırılan çocuklar göz göre göre istismar ediliyor. Gece geç saatlere kadar sokaklarda peçete satıp, ayakkabı boyacılığı yapan çocuklar hasret kaldıkları çizgi filmleri mağazaların vitrinlerinde izlemekle yetiniyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1990'lı yıllarda yaşanan terör olayları sonrası güvenlik sorunu nedeniyle köyden kente göçün en yoğun yaşandığı Diyarbakır'da ani göç dalgası sokakta çalışan çocuk problemlerini beraberinde getirdi. 05-14 yaş arası binlerce çocuk gece yarılarına kadar sokaklarda çalışıyor. Sokakta çalışan çocukların sayısını tespit için 2006 yılında Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan saha çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmıştı. 2006 yılı verilerine göre, kentte 3 bin 302 çocuk sokakta çalışıyor. Bu çocuklardan 78'inin kız çocuğu olduğu, çocukların 2 bin 742'si okula devam ederken, 560'ının okula ara vermek zorunda kaldığı belirlenmişti. Sokakta çalışan çocuklardan 78'inin madde bağımlısı ve 14 çocuğun dilenmekte veya dilendirilmekte olduğu tespit edildi. Kent merkezinde sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu için 2 merkezde toplam bin 224 kayıtlı çocuğa hizmet verirken geriye kalan çocuklar bilinçsiz aileleri tarafından sokaklarda sümürülüyor.
Binlerce çocuğun gece geç saatlere kadar sokakta çalıştığı Diyarbakır'da küçük yaşta çocuklar dinlenmedikleri gibi çizgi filmlere de hasret kalıyor. Ayakkabı boyacılığı yapan 3 çocuk ellerinde iş malzemeleri ile birlikte çizgi filmlerini sokakta mağaza vitrinlerinde izlemekle yetiniyor.
Geçen yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınan Diyarbakır'daki sokakta çalışan çocuk sorunu çözüm bekliyor.