İlçe arazisinin önemli kısmı % 15-40 meyilli arazi olup, bünyesi arızalı ve taşlı kısımlardan meydana gelmekte ve bu sahaların dağlık kısmı kireç taşı üzerine oturmuş bulunmaktadır.
Bölge rakımı 945 ile 1150 metre arasında değişmektedir. İlçe genelinde çok verimli alivyon sahaların yanı sıra, hiçbir bitkinin yetişmesine imkan vermeyen fakir topraklarda bulunmaktadır. İlçemizin iklimi ise karasal iklim olup, kışları soğuk ve sert, yazları sıcak ve kurudur. Yıllık yağış miktarı 450-500 mm.arasındadır. Dolayısı ile bölgenin tarımsal faaliyeti tarla ziraati şeklindedir.
Yıllık tarla ürünleri üretimi 17.816 hektar alanda 36.930 ton üretim olup, hububat tarımı içinde buğday başta olmak üzere arpa, yulaf, fiğ, mısır, fasulye, nohut, mercimek üretimi başta gelmektedir. Sebze ürünleri üretimi 101 hektar alanda 36.930 ton olup, domates, patlıcan, hıyar, kabak, ıspanak, pırasa, biber, taze fasulye, taze soğan, kıvırcık, marul, brokoli, aysberk ürün çeşitlerini içermektedir.
Meyve ürünleri üretimi 527 hektar alanda 5.045 tondur. Başlıca meyve çeşitleri elma, armut, vişne, kiraz, kaysı, erik, şeftali, badem ve cevizdir. İlçemiz dahilinde son dönemlerde üzüm tesisleri konusunda önemli aşamalar kaydedilmiş olup, muhtelif üzüm çeşitlerimiz alfonse, italia, kardinal, yalova incisi, ata sarısı, kalecik karası, hasan dede, beyaz ve siyah sungur vb. oluşmaktadır. İlçemizdeki mevcut aşısız verimsiz ve ekonomik ömrünü tamamlamış üzüm çeşitleri amerikan anacına aşılanarak verimi yüksek çeşitleri islah edilmektedir. İlçemizdeki mevcut bağ alanı 153 hektardır.
HAYVANCILIK İlçe merkezinin büyük kısmı geçimini şayi kesiminden sağladığından büyük baş hayvancılık az yapılmaktadır.
Köylerimize or-köy projesi kapsamında dağıtılan kültür ırkı hayvanlar önemli bir popülasyon oluşturmaktadır.
Başta Karacahasan köyü olmak üzere Kuşçuali, Deliler ve Taburlar köylerinde Simmental ve Holstain ırkı yerleşmiş olup, bölgede öncelikli tercih edilirler. Lalahan beldesinde bir açık besi işletmesi bulunmaktadır. İlçede yapılan besiciliğin önemli bir kısmı Hasanoğlan ve çevresinde yapılmaktadır.
Köylerde küçük aile işletmesi şeklinde besicilik yapılmaktadır. Bunların ticari değeri küçük, çoğunlukla halkın ihtiyacını karşılıyacak durumdadır. Büyükbaş besi kapasitesi 3000 baş civarındadır. Küçükbaş hayvan varlığı 18900, Büyükbaş hayvan varlığı 4400 baştır. Bunların yarısından çoğu melez, ırkın % 20’ si kültür, geri kalanı da yerli ırktır.
Tavukçuluk:
400.000 kanatlı kapasitesi bulunan ilçemizde bunlardan 200.000 broiler, 150.000 yumurtacı ve 60.000 de damızlıktır. Bu gün itibarı ile 64.500 broiler, 110.000 adet yumurta tavuğu,40.000 adet damızlık tavuk bulunmaktadır. -
Arıcılık : İlçemiz dahilinde arılı kovan sayısı 2628 olup, genelde aile işletmeciliği şeklindedir. Son yıllarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığının desteklemesi ve pilot uygulamaları sonucunda kovan sayısında önemli artışlar olmuştur. Bölgemiz bitki florası nedeniyle ortalama 3000 kovana önemli miktarda gezginci arıcılara yaz döneminde ev sahipliği yapmaktadır. Kovan başına ortalama bal üretimimiz mevsimine göre 10-15 arasında değişmektedir.
2005 yılında 296 arılı kovan 37 çiftçi ailesine dağıtılmıştır