18
Ekim
2024
Cuma
MAMAK - ANKARA

Çöplük, ilk ürünlerini verdi!

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mamak Çöplüğü’nde uyguladığı kapsamlı proje, Ankara’nın kanayan yarası, yılların birikimi Mamak Çöplüğü’nde oluşan tehdidi ortadan kaldırırken, bölgede yaşanan gelişmeler çağdaş kent yönetimlerine örnek olacak renkli özellikleri de beraberinde getiriyor.

Mamak Çöplüğü’nde domatesler kızardı. Eylül ayında Mamak Katı Atık Depolama Alanı’nda azami verimliliğin hedeflendiği, Sera Projesi kapsamında ekilen 4 bin 300 adet salkım domates fidesinin ilk parti ürünü toplandı.

Kış ortasında toplanan tonlarca hormonsuz salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslemek üzere piyasaya sunulurken, mevsim sonuna kadar minimum 40 ton domates elde edilmesi bekleniyor.

Topraksız tarım uygulamasıyla ekilen salkım domates fideleri hormon kullanılmadan, reçeteli ilaçlarla üründe kalıntı kalmayacak biçimde kontrollü olarak yetiştiriliyor.

Proje kapsamında yapımı tamamlanan eş değer yeni bir seranın devreye sokulması ile üretimin artırılacağına dikkat çeken yetkililer, zaman içerisinde bölgedeki yeni alanların da benzer şekilde düzenlenerek, üretim sahasının daha da yaygınlaştırılacağını ifade ettiler.

YÜKSEK TEKNOLOJİ, ÜST DÜZEYDE VERİM

Uygulanan köklü dönüşüm projeleriyle Mamak Çöplüğü çevreyle dost, ekonomik geri kazanımın çeşitlendirildiği ‘Geri Kazanım Endüstri Parkı’ kimliğine bürünüyor.
Çöplük alanında 2 bin metrekarelik alanda toprak yerine “perlit” adı verilen malzeme kullanılarak, 4 bin 300 adet salkım domates fidesinin dikilmesi ile başlatılan seracılık faaliyeti, global ölçekte olumlu çevresel etkileri olan, benzersiz bir yatırım projesi niteliğinde.

Topraksız tarımın bilgi birikimi ve ciddi yatırım isteyen bir üretim yöntemi olduğuna dikkat çeken yetkililer, 70’li yıllarda enerji krizi nedeniyle Avrupa’da yoğun olarak kullanılan topraksız tarımın, daha sonra dünyada hızla yayılmaya başladığını belirttiler. Topraksız, kültür yoluyla 12 ay üretim yapılmasının mümkün olduğunu ifade eden yetkililer, üretim girdi maliyetlerinin % 30–50 arasında azaldığını, özellikle su ve gübrede büyük ölçüde düşüş sağlandığını söylediler.

Topraksız tarımın seçilme nedenini, yetiştirilen ürünlerin topraktan kaynaklanan zararlı fiziksel, kimyasal faktörlerden etkilenmemesi ve bunun yanı sıra hastalık ve zararlıları en aza indirgemek olarak ifade eden yetkililer, topraksız tarımda ürünün, tohum ve fide dikiminden başlayarak hasada kadar bütün aşamalarının mühendislerin kontrolünde yapıldığını, incelenerek kayıt altına alındığını kaydettiler.

SERA ÇÖPLÜKTEN ISITILIYOR

Yaygın kışlık sera üretiminde, üretim maliyetinin % 30’unun ısıtmaya ayrıldığını hatırlatan yetkililer, Mamak Katı Atık Alanı’nda yapılan seracılıkta serayı ısıtmak için kullanılan ısının, Mamak Katı Atık Metan Gazı Tesisi’nde metan gazının elektrik enerjisine dönüşümünde elde edilen alternatif enerjiyle karşılandığını vurguladılar.

Üretimde damla sulama sistemi kullanıldığını, sulama ve gübrelemenin otomasyon makinelerine bağlı olarak çalıştığını belirten yetkililer, topraksız tarımda bitkinin tüm besini dışarıdan verilen minerallerden aldığını söylediler.

Abdullah Ortaç Mamak KENTHABER
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 12:29:53
Güncelleme :31 Aralık 2008 Çarşamba 08:41:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?