18
Ekim
2024
Cuma
MAMAK - ANKARA

Mamak'ın sorunu; Kentsel Dönüşüm

CHP Mamak Belediye Başkan Adayı Veli Gündüz Şahin, Mamak’ta Kentsel Dönüşüm adı altında çözüm yerine sorun üretildiğini kaydederek, “kentsel dönüşüm sosyal yıkıma dönüşmüştür” dedi.

Veli Gündüz Şahin, Mamak’ın en başta gelen sorununun Kentsel Dönüşüm olduğunu vurgulayarak 14 mahallede yaklaşık 80 bin kişinin bu sorunla başbaşa kaldığını söyledi.

CHP Belediye Başkan Adayı Şahin konuyla ilgili olarak şu görüşlere yer verdi: “Mamaklıya çağdaş barınma hakkını hak ettiği şekilde vermek temel işlerim arasında olacak. Ayrıca Kentsel dönüşüm çerçevesinde bu bölgelerdeki esnafın durumu belirsizliğe itilmiştir. Esnaflar işsiz güçsüz bırakılmış ve dükkanları yıkılmıştır. Yeni yapılan iş merkezlerinden bu esnafların faydalanması bile düşünülmemiş, büyük sermaye gruplarına peşkeş çekilmiştir. Bizim gerçekleştireceğimiz projelerde yaratılan ticaret merkezlerinde öncelikle bölgedeki esnaf yerleştirilecek ve bu esnaflarımızın ekmeğini kazanması sağlanacaktır. Gelinen noktada halk unutulmuş ve kaderine terk edilmiştir. “

Kentsel dönüşüm alanlarında halkın tamamıyla anlaşma sağlanarak projelerin yaşama geçirilmesini anlatan Şahin, “ Anlaşma yapılmadan yıkım yapılmamalıdır. Yıkılan evlerin dışında kalan evlerin o koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışması bir insanlık ayıbıdır. Yıkım sırasında ve sonrasında oluşan toz, pislik ve moloz yığınlarının arasında yaşamak imkansızdır. Kentsel dönüşüm projeleri topraklarımıza el koyma projelerine dönüşmüştür. Bu da yetmezmiş gibi halkı altından kalkılamayacak borçlara sokmuştur. Belediyenin asli görevleri arasında insanları evlerinden söküp atmak değil, insanların talepleri ve beklentileri doğrultusunda konutlar yapılmasını sağlamaktır. Barınma bir haktır, insanlara bu hakkı hak ettiği gibi vermek, bizim temel görevimizdir. İmar Aflarının yarattığı hakların ötesinde bir yaklaşım geliştirilerek, barınma ve konut haklarını göz ardı etmeyeceğiz. Bu alanlarda yaşayanlar açısından kentsel dönüşümün sosyal bir yıkıma dönüşmesini engelleyeceğiz” dedi.

Göreve geldiklerinde, Kentsel Dönüşüm aşamasında mahallelinin mahallesinden koparılmayacağı sözünü veren CHP Adayı Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hak sahipleri kendi mahallelerinde yapılacak konutlarında barındırılacak. Kimse yerinden edilmeyecek. Hak sahibi olmayan Mamaklıların hakkı da göz ardı edilmeden hakları korunacak şekilde bir çözüme gidilecek. Ayrıca daha önce anlaşma ve sözleşme yapan hemşerilerimizde mağdur edilmeden hakları korunacak.”

Mamak’ta Kentsel Dönüşüm’den 14 mahalle etkileniyor. Yaklaşık 80 bin kişiyi ilgilendiren proje kapsamında 13 bin 850 adet ruhsatsız gecekondu, 160 ruhsatlı yapı yer alıyor. Şimdiye kadar yapılan uygulamaların defalarca mahkemeler tarafından durdurulduğu 950 Hektarlık Mamak Kentsel Dönüşün Projesi ile yaklaşık 50 bin konut, 1000’e yakın ticaret ve iş merkezi yapılması öngürülüyor.

Mamak’ta Kentsel Dönüşümden, Araplar, Derbent, Dostlar, Dutluk, Fahri Korutürk, Köstence, Büyük Kayaş, Küçük Kayaş, Misket, Şahap Gürler, Şirintepe, Tepecik, Üreğil ve Yeşil Bayır Mahalleleri etkileniyor.

Abdullah Ortaç/ KENTHABER MAMAK
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 10:24:01
Güncelleme :16 Şubat 2009 Pazartesi 10:25:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?