Ankara Tarım İl Müdürlüğü, domates üretiminde kimyasal ilaç kullanımını takip için proje başlattı. Proje kapsamında 400 domates ve üreticisine defter dağıtılırken, denetimi tarım danışmanları ve il müdürlüğü elemanları yapıyor.
Görünüşü, tadı ve lezzetiyle ünlü Ayaş domatesine kimyasal ilaç takibi başlatıldı. Ankaralı tüketiciler, artık Ayaş domatesini kimyasal ilaç kalıntısı endişesi duymadan yiyebilecek.
Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, domates üretimi sırasında kimyasal ilaç kullanımının kontrolü amacıyla, Ankara’da 400 üreticiye "kimyasal ilaç takip defteri" dağıtıldı.
Çiftçilerin domates üretimi sırasında hangi tarihlerde hangi kimyasalları kullandığı, bu deftere yazılacak. Uygulamanın kontrolünü ise köylerde görevli tarım danışmanları ile Tarım İl Müdürlüğü ekipleri yapacak.
Tarım İl Müdürü Mustafa İslamoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, bitkisel üretimde zirai mücadele ilaçlarının kontrolü amacıyla geçen yıl pilot proje başlattığını, bu yıl projenin kapsamının genişletildiğini belirtti. İslamoğlu, şunları anlattı:
Takip domateste
"Proje kapsamında her il, kendi yöresindeki spesifik ürünlerde kimyasal ilaç takip projesi başlattı. Biz de takip amacıyla domatesi seçtik. Domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı Güdül, Nallıhan, Ayaş, Beypazarı ve Kalecik’te 400 çiftçiye kayıt defteri dağıtıldı. Çiftçilerin, domates üretiminde kullandıkları her türlü kimyasal bu defterde yazılacak. Kontrolünü de tarım danışmanları ve il müdürlüğü ekipleri yapacak. Tüketim aşamasında yapılan denetimlerde ise domateste limitlerin üzerinde kalıntı belirlenirse, ilgili üreticiye ulaşmak mümkün olacak. Tüketicinin, yediği gıdanın hangi şartlarda üretildiğini bilmesi gerekir. Biz, tüketicinin endişe etmeden gıda tüketmesini sağlamaya çalışıyoruz. Sadece ihraç edilen ürünler için değil, yurtiçinde tüketilecek ürünlerde de tüketicilerin endişelerini gidermek zorundayız."
Orijinal Ayaş domatesi yok
DOMATES yanında havuç, soğan gibi sebzeler de ürettiklerini anlatan Akkaya Köyü Muhtarı Mustafa Uğur, artık Ankaralılar tarafından bilinen orijinal Ayaş domatesinin üretilmediğini açıkladı. Bu domatesin tohumunun orijinalliğinin kalmadığını, ince kabuklu, sulu domatesin pazarlama açısından dayanıklı olmaması nedeniyle alıcılar tarafından tercih edilmediğini, ancak yerli tüketiciler tarafından arandığını anlatan Uğur, "Artık, Antalya’da hangi domates tohumu, fidesi , burada da aynı tohum ve fide kullanılıyor. Ancak, Ayaş’ın toprak, su ve iklim özellikleri ile lezzet ve görüntüde fark ortaya çıkıyor. Tüketici tarafından tercih ediliyor" dedi.
Üretimde artış bekliyoruz
Akkaya Köyü Muhtarı ve aynı zamanda köydeki en büyük domates üreticilerinden biri olan Mustafa Uğur, köyde 89 üreticinin ortalama 4-5 bin dekar alanda domates ürettiğini söyledi. Dekardan 5-9 ton arasında domates aldıklarını, ortalama verimin 8 ton civarında olduğunu anlatan Uğur, şu bilgiyi verdi:
"Mevsiminde Ankara Hali’nin domates ihtiyacının yüzde 80-85’ini biz karşılıyoruz. Domates ekimi için Ayaş ve Güdül’den de toprak kiralıyoruz. Üretim 30 bin tonun üzerinde. Geçen yıl kuraklık nedeniyle domates üretimi azaldı, kilosunu 80-90 kuruşa sattık. Bu nedenle bu yıl üretim alanlarını genişlettik. Ben 80 dekardan 100 dekara çıkardım. Bundan dolayı domates üretiminde artış bekliyoruz. 36 bin ton olur. İnşallah kilosunu 50 kuruşa satabiliriz."