Okap projesi kapsamında Çankırı’da Koyunculuğu Geliştirme Projesi başlatıldı.
Koyun yetiştiricilerinin, ilgi, görgü ve becerilerini artırmak; karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarını araştırmak olan AB destekli Koyunculuğu Geliştirme Projesi Devlet Planlama Teşkilatının koordinasyonunda yürütülüyor. Projenin başladığı tarihten itibaren koyun yetiştiriciliği yapan 300 yetiştirici ile hayvan varlığı ve köylerindeki mera durumu dikkate alınarak birebir görüşmeler yapılan Projenin, eğitim çalışmaları Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul’un koyun yetiştiriciliği ve yetiştiricilikte karşılaşılan sorunlar hakkında seminer vermesi ile başladı. Bu seminerin devamında projede görevli veteriner hekim Habib Yıldız, ziraat mühendisi Fevzi Yurtlu ve gıda mühendisi Serpil Ilgaz tarafından 40 koyun yetiştiricisine eğitim verildi.
Proje kapsamındaki uygulamalı teorik ve teknik gezi programı çerçevesinde 40 kursiyer ile Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinikleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftlikleri ve Tarım Işletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Türkiye’nin ikinci en büyük üretme çiftliği olan Konya Ili Kadınhanı Ilçesi Altınova Üretme Çiftliğine gidildi.
Çankırı Tarım Il Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleştirilen teorik ve teknik gezide koyun yetiştiricilerine ağıl yeri seçimi, kuzu besleme, koç bakımı, sürüden koç ayırma zamanı, koç katma zamanı, yem rasyon hesaplanması, koyunlarda makineli sağım, ikizliği artırma yolları, slaj yapma tekniği, kaliteli kaba yemin önemi ve koyunlarda kırkım konularında uygulamalı bilgiler verildi.
Öte yandan Avrupa Birliği GAP Bölgesel Kalkınma Idaresi tarafından projelendirilen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte uygulanan Kırkkoyun Köyü Entegre Kalkınma Projesi çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yılın Kasım ayında dağıtılan bin koyunun bakımı konusunda köylü kadınlara eğitim verildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan Kırkkoyun Köyü Entegre Kalkınma Projesi çerçevesinde Sağlık Daire Başkanı Veteriner Hekim Nedim Yaşlı tarafından köy kadınlarına verilen eğitimde koyun bakımı beslenme ve sağlığı ile ilgili konuler ele alındı. Nedim Yaşlı dağıtılan Akkaraman cinsi koyunların ırk özellikleri; mevsimsel değişikliğe bağlı yaşamsal farklılıkları, beslenme ve hastalıkları, ahırların özellikleri fiziki koşulları ve taşıması gereken kriterler hakkında köylülere sinevizyonla desteklenen uygulamalı eğitim var.
Koyun beslenmesinde, koç katımında, gebelik döneminde, süt verimi döneminde ve verimsiz dönemde beslenme üzerinde tek tek duran Yaşlı, eğitime katınlan kadınları hayvan besleme ve sağım döneminde karşılaştıkları sorun ve sıkıntılar hakkında bilgilendirdi.
• KARATEKIN Gazetesi, (Çankırı) Sayı: 11425
projeden nasıl yararlana bilirim
ben 17 yaşındayım köyde yaşadıgım için koyunlarla ilgili her şeyi biliyorum AB koyun yetiştirmeyidestekliyormuş istesek bizede o imkanı salarlar mı?
AB destekli koyunculuk projesinden faydalanmak istiyorum.
Karaman nın kaşoba köyünde oturuyorum işim gereğiylede koyunla ilgileniyorum. Köyümüz koyuncuğa elverişli bir köy AB nin koyunculuğa verdiği desteği duydum ve bu avantajlardan yararlanmak istiyorum . Yaşım 22 küçüklükten bu tarafa koyunla uğraştığım için AB nin bu vermiş olduğu desteği meramızında elverişli olması nedeniyle kullanmak istiyorum .