22
Aralık
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

5 liraya hızlı tren halkın eğlencesi oldu

Projesi yapıldı, rayları döşendi, vagonları geldi derken nihayet seferler başladı. Artık bizim de bir hızlı trenimiz var. Hızlı tren, Ankara Eskişehir arasındaki 245 kilometrelik hat üzerinde 1 saat 35 dakika süren bir yolculukla günde 4 kez karşılıklı sefer yapıyor.

Treni tanıtmak amacı ile 1 Nisan’a kadar tüm koltuklar 5 lira. Nisanda zam gelecek. Zammı duyan Eskişehir ve Ankaralılar, sırf hızlı tren keyfini denemek için iki kent arasında gidip geliyor. İlgi o kadar fazla ki 10 gün sonrasına bilet bulabilirseniz şanslınız. Yüksek Hızlı Tren tıpkı popüler bir lunapark gibi. Bira satışları kahveyi geçiyor. Yine de ‘çok sallıyor’ diyen de var, ters koltuğa oturamayan da.

Toplam olarak 740 milyon Euro’ya mal olan projeyle 3 buçuk saatlik tren yolculuğu 1 buçuk saate indi. YHT’nin hızı kadar konforu da süper. Klima, video, TV müzik sistemi, engelliler için özel bölüm, uçak tuvaletleri gibi vakumlu tuvaletler var. Vagonların pencereleri ses yalıtımı için çift camlı. Pencerelerde güneşten koruyucular konulmuş. Yolcuların dijital göstergelerle bilgilendirildiği vagonlarda, görevlilerden yardım istemek için çağrı butonları kullanılıyor. Bütün zeminler halı. 419 koltuğun 54 tanesi Business Class. Normal koltuklar deri, Business bölümü kumaş kaplı. Business class’ta laptoplar için güç kaynağı ve her koltuk arkasında müstakil LCD ekran, ayrıca tavanda LCD ekran var. 4 kanaldan müzik ve film yayını yapılıyor. Bedava kulaklık veriyorlar. Lüks sınıftaki yolcular filmleri koltuk arkalarındaki LCD ekranlı televizyon ekranlarından, diğer yolcular büyük ekran televizyondan izliyor. Ekranlardan trenin o anda yaptığı hızı da görmek mümkün.

NEDEN HEP 250 KM HIZLA GİTMİYOR?

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman birçok kişinin “Neden hep 250 kilometre hızla gitmiyor” diye sorduğunu söylüyor: “Tren, ok gibi saatte 250 kilometre hızla yola çıkıp istasyona varıncaya kadar hep aynı hızla gitmez. Özel tünel ve uzun köprülerin olduğu bölgelerde ve nüfus yoğunluğunun çok olduğu yerlerde gürültü yaratmamak amacıyla, hız düşürülüyor. Trenleri maksimum saatte 250 kilometreye programladık. Makinist daha fazla hız yapmak istese bile, sistem 255 kilometreye izin vermiyor. İyileştirme çalışmaları ve yeni özel hatlarımız 1-2 aya kadar bitecek. O zaman yolculuk süresi 1 saat 5 dakikaya inecek.”

MAKİNİST ÖLÜRSE TREN DURUYOR

22 bin volt elektrik akımıyla çalışan yüksek hızlı trenin kokpiti de son derece geliştirilmiş cihazlarla donanmış. Örneğin makinistin bayılması veya ölmesi durumunda treni kendiliğinden durduran bir sistem var. Buna tot-man (ölü adam) deniyor. Eğer makinistin eli 30 saniyede bir kumanda düğmesine değmezse, cihaz Otomatik Tren Durdurma Sistemi’ni çalıştırıyor. Tren yavaşlayarak duruyor.

KADEMELİ OLARAK ZAMLANACAK

YHT’nin biletleri tanıtım nedeniyle şimdilik 5 lira. Ancak ücretlere zam gelecek. İlk zam bu ay başında. Business Class 60, ekonomik 40 liraya çıkacak. Nisanda abonman uygulaması da başlıyor: Tam 300, öğrenci 200 lira. Biletler şimdilik ucuz da, yolcular 2 buçuk lira kahve fiyatını pahalı buluyor. Yiyecek olarak da 1 liraya simit, 5 liraya su böreği, 6 liraya hamburger gibi alternatifler var.

KAHVEDEN ÇOK BİRA SATILIYOR

Her trende 3 hostes görevli. Ücretli çay kahve ve yiyecek servisi de uçaklara taş çıkartıyor. Yemek isteyenler için içkili bir restoran bölümü oluşturulmuş. Burada 7 sandalyeli bir bar ve 2’şer kişilik iki masa bulunuyor. Bira satışları kahveden fazla. 250 kilometre hızla giderken bile sarsıntı çok fazla değil. Masalardaki bardaklar devrilmiyor. Ama yine de dikkat etmekte fayda var.

YOLCULAR NE DİYOR?

Kahveler pahalı

ZAHİDE& BİLGİN TANGUR
Merak için bindik. Çok beğendik. Ancak koltuklar yatar pozisyona gelmiyor. Kahve fiyatları da biraz fazla gibi. Sarsıntısı biraz daha önlenebilse keşke.

Tek şikayetim ters koltuklar

GÖZDE ALBAYRAK (23)
Ankara’da yaşıyorum. Üniversiteyi Eskişehir’de okudum. Bu nedenle her hafta Eskişehir’e gitmek zorundayım. Hızlı tren çok iyi oldu. 3 saatim yollarda geçerken şimdi 1,5 saate indi. Tek şikayetim vagonlardaki ters koltuklar. Ters giden koltuğa denk geldiğimde midem bulanıyor.

İnsaflı zam yapsalar bari

SELMA EVCİMEN (22)
Eskişehirliyim. Ankara’da üniversite okuyorum. Her hafta gidip geliyorum. Müzik veya film derken 1,5 saat gelip geçiyor. Fiyatları da şimdilik çok iyi ama zam geleceğini söylüyorlar. İnsaflı davransalar bari.

Tren hızlı bilet yavaş

OSMAN UÇAR (24)
Eskişehir’de oturuyor Ankara’da okuyorum. Tren hızlı ama internette bilet alma sistemi yavaş. Arkadaşlarınızla yan yana oturamıyorsunuz çünkü bilet alırken nerede oturacağınızı göremiyorsunuz.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 23:30:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?