8
Eylül
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

900 yıllık dut ağacı şaşırtıyor

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Şücaaddin köyündeki siyah dut ağaçları yaklaşık 900 yıldır meyve vermeye devam ediyor.

Seyit Sultan Şücaaddin Veli türbesinin bahçesinde yan yana bulunan devasa 3 dut ağacına adeta gözleri gibi bakan köylüler, her yıl yüzlerce kişinin ziyaret ettiği ağacın korunması ve yaşamını sürdürmesi için özel bir çaba göstermediklerini belirttiler.

Türbe sorumlusu da olan köyün eski Muhtarı Hakkı Demirtaş, "Seyit Sultan Şücaaddin Veli, tahmini olarak 12. yüzyılın sonları veya 13. yüzyılın başlarında köyümüzde yaşamış ve burada vefat etmiş. Bu zat için yaptırılan türbenin yanına bu yıllarda 3 köklü olarak bu dut ağacı ekilmiş. Bu siyah dut ağacına bazıları ahududu da diyorlar. Biz dut olarak biliyor ve söylüyoruz. Bu ağaç için yaklaşık 7-8 yıl önce Anadolu Üniversitesi'nden bir uzman ekip gelip inceleme yaptı ve tarihi tescil edildikten sonra koruma altına alındı. Gazi Üniversitesi'nden gelen hocalar bu konuda bir tez bile hazırladı. Dünyada benzer hiçbir ağaç olmadığını biliyoruz" dedi.

Demirtaş, ağaçların köy dışında hiçbir yerde yetiştirilemediğini de belirterek "Dut ağacından aşı için alınan dallar sadece köyde büyüyüp ağaç olarak gelişiyor. Burada bir süre büyütülüp köy dışına çıkarılanların ise kısa sürede kuruyor. Bunun çok örneğini gördük" diye konuştu.

Üniversiteden gelen uzmanların, ağacın kökünün korunması ve güçlenip, gençleşip yeni kökler üretmesi için çevresinin betonla çevreleyip toprakla doldurulmasını önerdiğini anlatan Demirtaş "Bunun üzerine İstanbul'dan gelen hayırsever vatandaşlar sayesinde ağacın kökünün çevresini betonla çevirdik ve içine toprakla doldurduk. Bunun üzerine ağaç 2 yıl meyve vermeyince endişelenip uzmanları arayarak durumu bildirdik. Bize 'kök saldığı için meyve vermiyor' denildi. Gerçekten de 2 yıl sonra yeniden meyve vermeye başladı. Halen de meyvesi kesilmedi. Bu ağacın korunması için özel hiçbir şey yapmıyoruz. Her yıl haziran-ağustos döneminde gelen giden misafirler, köylüler bu ağacın ürününü tüketiyorlar. Ürün fazla olduğunda bazı köylüler reçel bile yapıyorlar. Özel bir dağıtım geleneğimiz yok" dedi.

Türbe sorumlusu ve eski Muhtarı Hakkı Demirtaş, meyveleri toplanırken ele bulaşan siyah rengin, kesinlikle deterjanla değil, sadece ağacın yaprağı ile çıktığını da anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2013 Çarşamba 18:54:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?