22
Aralık
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

ESOGÜ'de akademik yıl başladı

ESOGÜ'DE YENİ AKADEMİK YIL TÖRENLE AÇILDI

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Fazıl Tekin, "Dünyadaki ve Türkiye'deki dönüşümler, yeni bir üniversite ve yüksek öğretim algısı geliştirmemizi zorunlu kılmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Tekin, ESOGÜ Spor Salonu'nda düzenlenen yeni akademik yılın açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversiteye 2008-2009 öğretim yılında 4 bin 14 yeni öğrencinin kaydını yaptırdığını, boş kontenjanın kalmadığını, ülkenin 77 ilinden gelen öğrencilerin yüzde 51'inin kız, yüzde 49'unun erkek olduğunu söyledi.

Günümüzde devlet üniversitelerini değişime sürükleyen başlıca etmenin, öğrenci sayılarındaki artışla toplumsal hayattaki dinamikler olduğunu ifade eden Rektör Fazıl Tekin, öğrenci sayılarındaki artışın ve buna paralel olarak öğrencilere ve topluma sunulan hizmetin niteliğinin önemli bir mesele haline geldiğini kaydetti. Prof. Dr. Tekin, sözkonusu sıkıntının üstesinden gelmek için izlenen stratejinin, üniversite eğitiminin bir 'özel hizmet' olarak algılanmasına ve yüksek öğretimin ücretli hale gelmesine sebep olduğunu dile getirerek, "Üniversite eğitiminin bir hizmet olarak sunulmaya başlanması, öğrenci ile üniversite arasındaki ilişkinin doğasını da değiştirmiş bulunuyor. Dünyadaki değişmeler, üniversite eğitimi ve bu bağlamda geliştirilen eğitim müfredatlarını ve üniversite yönetim anlayışlarını da değişmeye zorlamaktadır. Bürokratik ve elit yönetim anlayışlarından, hesap verebilirlik, topluma ve sosyal meselelere karşı duyarlılık, etkililik, etkin yönetim, seçicilik ile performans göstergelerini ön plana çıkaran bir eğilim göstermektedir. Dünyadaki ve Türkiye'deki dönüşümler yeni bir üniversite ve yüksek öğretim algısı geliştirmemizi zorunlu kılmaktadır. Başka bir ifadeyle Türk üniversitelerinin, bilgi ekonomisi ve eylemini toplumuna hizmet eden, ilerleme ve ekonomik gelişmenin itici gücü olacak yeni stratejiler belirlemesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin var olma stratejisiyle yüksek öğretim arasında doğrudan bir ilişki olduğunu vurgulayan Fazıl Tekin, bu yüzden üniversitelerin her yönüyle seçici olmak zorunda olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"Yarınların Türkiye'si için stratejik önceliklerini bir an önce belirleyerek, bütün yüksek öğretim kurumlarını bu amaca hizmet eden ve yönelten yeni vizyon ve liderlere ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye, yeni bilgi üretim biçimlerini gözden geçirmeli, bilim için bilim üretme anlayışından bilgi ekonomisi ve ağ toplumuna hizmet edecek yarınların güçlü Türkiye'sinin inşasına katkı sağlayacak bilim politikalarını üretmek zorundadır. Yüksek öğretim kurumları, hız ve performansı merkeze alan, seçkin ve nitelikli insanların çalıştığı ve üniversitelerin bir yaşama alanı olarak yeniden tasarlandığı, yeni bir bilgi ekonomisi ve toplumu inşa etme çabasına katkı sağlayan bir anlayışla yeniden düşünülmesi gerekmektedir.''

Yeni akademik yılın ilk açılış dersini, İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Toprak "Küresel Finansal Kriz ve Türkiye" konusunda verdi

ESOGÜ'DE YENİ AKADEMİK YIL TÖRENLE AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2009 Pazartesi 14:55:02
Güncelleme :5 Ekim 2009 Pazartesi 17:31:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?