22
Aralık
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

Plajın suyu temiz mi, değil mi?

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, yapay plajdan aldıkları numunelerin bakteriyolojik analiz sonuçlarının farklılık gösterdiğini belirterek, "29 Temmuz'da alınan numunelerin bakteriyolojik analiz sonuçları kirli, 10 Ağustos'taki numuneler ise temiz çıktı" dedi.

Fidan yaptığı açıklamada, Gökmeydan Mahallesi'ndeki Kentpark'ta bulunan yapay plajın giriş, orta ve çıkış kısmından olmak üzere numuneler aldıklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Numuneler üzerinde mikrobiyolojik ve kimyasal yönden Eskişehir Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda analiz yaptırıldı ve halen sudan numuneler alınmaya devam edilmektedir. 29 Temmuz tarihinde alınan numunelerin analiz sonuçlarına göre; Sağlık Bakanlığı'nın 'yüzme havuzlarının denetimi hakkındaki genelgesi'ne göre büyük ve çocuk yüzme havuzlarından ve yapay plaj olarak adlandırılan suyun giriş, orta ve çıkış kısmından alınan numunelerin kimyasal analizleri uygun, bakteriyolojik analiz sonuçları ise kirli bulundu. (Analiz sonuçları, laboratuvardan uygulanan yöntem sebebiyle 48 saat sonunda verilebilmektedir) Büyük ve çocuk havuzu ile yapay plaj suyunun Yüzme Havuzları Genelgesi'ne uygun çıkmaması sebebiyle sağlık açısından bir problem yaşanmaması için ESKİ Genel Müdürlüğü'ne sonuçlar ve gerekli tedbirlerin alınması için yazılı uyarımız gönderilerek, 10 Ağustos 2009 tarihinde tekrar numuneler alındı. 10 Ağustos tarihinde alınan numunelerin analiz sonuçlarına göre, büyük ve çocuk havuzlarından alınan numunelerin genelgeye göre kimyasal analizlerinde klor miktarı yüksek, ancak diğer kimyasal parametreler uygun bulundu. Bakteriyolojik analiz sonuçları, temiz bulundu. Yapay plaj suyunun giriş, orta ve çıkış kısmından alınan numunelerin kimyasal analiz sonuçlarında klor miktarı yüksek, ancak diğer kimyasal parametreler (nitrat, nitrit, siyanürik asit ve benzeri) uygun bulundu. Bakteriyolojik analiz sonuçları, genelgeye göre her üç noktada da temiz bulundu."

YAPAY PLAJA BÜYÜK HAVUZ DEĞERLENDİRMESİ

Sözkonusu alanın yapay olarak oluşturulduğu için doğal bir kıyı olmadığını hatırlatan Hüseyin Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu alandaki suda deniz, göl ya da akan bir nehir suyu olmayıp, artezyenden temin edilerek bu alanda depolanmaktadır. Suya göl ve kıyı sularında uygulanmayan dezenfeksiyon da uygulanmaktadır. Bu sebeple sözkonusu alan Sağlık Müdürlüğümüz tarafından kenar kısmına kum dökülerek yapay bir plaj havası kazandırılmış olan büyük bir havuz olarak değerlendirildi.

Su kalitesinin genelge ekinde belirtilen mikrobiyolojik standartlarını devam ettirmesi, klor miktarının makul seviyeye çekilerek düzenli klorlama yapılması durumunda, sözkonusu suların havuz suyu olarak kullanılmasında sağlık açısından bir sakınca olmayacağı, ancak yapay plaj olarak tabir edilen yerin fiziki şartlarının da genelge ekindeki açık ve kapalı yüzme havuzları denetim formunda belirtilen şartları taşıması için TS 11899'a uygun gerekli düzenlemelerin en kısa zamanda yapılarak, 2010 yılı Haziran ayına kadar yeni sezona hazır hale getirilmesi hususunda yazılı uyarı yapıldı. Genelgemiz ekindeki denetim formumuzda havuzların taşıması gereken özellikler belirtildi. Bunlar içinde en önemli olanlardan biri taban ve duvarların, suyla temas eden yüzeylerin pürüzsüz, temizlenebilir, açık renkli malzeme ile kaplanmış olması (böylece yüzme esnasında oluşan bulanıklık giderilebilecektir), suyun yılda bir kez tamamen boşaltılıp temizlenmesi, bulanıklık olmaması, berrak ve havuz dibinin net olarak görülmesi, havuza ait taşma oluğu bulunması (var olan debinin artırılması), duş sistemi kurulması gibi düzenlemeler yapılması gerekmektedir."

İl Sağlık Müdürü Fidan, bahse konu yerdeki denetimlerin haftada iki kez olmak üzere devam ettiğini sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 14:47:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?