Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Türk insanını ilk defa yüksek hızlı trenle tanıştırmanın mutluluğunu yaşadıklarını, Eskişehir-Ankara arasını 1.5 saate indiren hattan sonra, İstanbul-Ankara hattını da en kısa zamanda hizmete sokacaklarını söyledi.
Eskişehir'de hızlı trenin hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Bakan Binali Yıldırım, "Türkiye bir ilki yaşıyor, Eskişehir bir ilki yaşıyor. Türkiye bugün yüksek hızlı trenle tanışıyor. Hayırlı uğurlu olsun. Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren yolu Türkiye'nin en önemli projelerinden bir tanesidir. Sayın Başbakanım, 'Demiryolları bu ihmali artık hak etmiyor. Ne gerekiyorsa yapalım, demiryollarını ayağa kaldıralım' talimatınızı aldıktan sonra, önemli projelerin çalışmalarını başlattık.Demiryolculara verdiğiniz bu sınırsız destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Projenin devamı Eskişehir-İstanbul etabı, uzun ve büyük bir hukuki sürecin sona ermesinden sonra nihayet başlayabildi. Artık en önemli önceliğimiz ve hedefimiz, Eskişehir-İstanbul etabını bir an önce bitirmek ve Ankara-İstanbul yüksek hızlı trenini işletmeye almaktır" dedi.
Aynı zamanda Konya-Ankara projesinin de alt yapısının tamamlandığını anlatan Yıldırım, "Üst yapı çalışmaları da başlamış durumda. Hedefimiz 2011 başında Konya ile Ankara'yı, Eskişehir'i birleştirebilmektir. Bunun için çalışmalarımız hız kesmeksizin devam ediyor. Demiryollarımız çok uzun ihmaller gördü. Cumhuriyet'in ilanından itibaren Atatürk'ün başlattığı hızlı demir yolu seferberliği ve demiryollarının ayağa kaldırılması projesi 10 yılda meyvelerini verdi. Bu 10. Yıl Marşı'na konu oldu. Maalesef demiryollarında bir ihmalin, unutulmuşluğun başladığını görüyoruz. Bu ihmal 2003 yılına kadar devam etti. Bugün başlattığımız projeleri dikkate aldığımızda, bir yıl için Atatürk döneminde her yıla düşen demir yolu yapım miktarı 130 kilometre iken, 1950-2003 yılları arasında bu oran 11 kilometreye gerilemiş ve bu da ihmalin boyutlarının ne kadar büyük olduğunu ortaya koymuştur. Şimdi ise talimatlarınızla başlattığımız demir yolları seferberliği ile yıllık ortalama demir yolu yapım miktarı 111 kilometreye ulaşmıştır. Aynı şekilde bugün Ankara-Sivas hattının da Yozgat'taki temelini bu törenle birlikte atacağız" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla daha önce kapanma aşamasına gelen Kardemir'in demir yolları için travers üretmeye başladığını hatırlatan Yıldırım, "Bugün Kardemir artık Türkiye'de normal tren raylarını yapar hale geldi. Yapmakla da kalmıyor, ihraç eder duruma geldi. Kardemir yerli sanayiyi geliştirmeye, hem de bu ülkeye katma değer sağlamaya başlamış oldu. Alt yapı ve makas fabrikalarını da geliştirdik. Yenileme işlerinde bu yerli traverslerimizi, bağlantı elemanlarımızı, makasları kullanır hale geldik. Bir sonraki adım, demiryollarımızla tarihi ipek yolunu ihya ederken, diğer yandan da mevcut hatların, 100 yıldan beri bakım görmeyen hatların elden geçirilmesi önemli projelerimiz arasındadır. Bugüne kadar 6 bin kilometre demiryolunu tamamen elden geçirdik. Eskişehir'in 113 yıllık müessesesi Tülomsaş'ı Amerikan General Elektrik firmasıyla stratejik ortaklığa götürerek Ortadoğu ve Avrupa'ya burada lokomotif üretilmesi için çalışma başlattık. Eskişehir bir ilki daha yaşıyor. Eskişehir'de hızlı
demir yolu şehrin ortasından geçmeyecek. 3 kilometrelik bir demir yolu hattını yerin altına alıyoruz. Bu hattın güvenliği, Eskişehir'in doğu, batı, kuzey ve güneyini birbirinden ayırmayacak. Bu mutluluk hepimizin mutluluğu, gece gündüz çalışan personelin mutluluğu. Geç kaldık, biliyoruz. İlkti bu proje. Bunda gereken tecrübeyi kazandık. Bundan sonra devam eden diğer projelerde aynı gecikmeyi yaşamayacağız. Buradan aldığımız tecrübeyle projeleri zamanında tamamlayacağız. Bu çalışmalar hız kesmeden devam edecektir" açıklamasını yaptı.