Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 22 yıldır yangın kulesinde çalışan "duman avcısı" lakaplı engelli orman işçisi, akülü araba istedi.
Kırka Orman İşletme Şefliği'nde eşi ile birlikte işçi olarak çalışan Osman Ciga, 22 yıl önce kesilen bir ağacın altında kalarak felç oldu. Kazadan sonra yaşamını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kalarak mağdur olan Osman Ciga ve eşi Ayşe Ciga'ya orman teşkilatı yöneticileri sahip çıktı.
Yaz aylarında Eskişehir ve Kütahya sınırında bulunan bin 700 rakımlı Beyseri Yangın Gözetleme Kulesi'nde gözcülük yapan Ciga çifti, 2007 yılında çıkan kanunla daimi işçi kadrosuna geçti. Eşiyle birlikte artık 12 ay görev yapan Osman Ciga, kış aylarında Kırka Orman Şefliği'nde santralci olarak çalışırken, eşi de şefliğin çay ve temizlik işlerini yapıyor.
Yangın kulesinde yaklaşık 30 metrekarelik bir alanda aylarca aşağıya inmeden görev yapan Osman Ciga, kış sezonunda biraz daha rahat olduğunu söyledi. Arkadaşları, iş yerinin hemen bitişiğinde lojman verilen Ciga'ya şefliğin merdivenlerinin yanına ahşaptan bir de rampa yaptı. Eşinin yardımıyla bu rampadan iş yerine çıkan Osman Ciga, sadece doktor kontrolü için 2-3 yılda bir şehre gidiyor.
Yaz aylarında görev yaptığı kuleden onlarca orman yangınını haber veren ve bedensel engeline rağmen 50 bin hektarlık bir ormanlık alanı gözetleyen Osman Ciga'ya, arkadaşları "duman avcısı" diyor. 7 yıl önce çıkan ve Eskişehir ormancılık tarihinin en büyük yangını olan Kalabak orman yangınını da haber veren Osman Ciga, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü münasebetiyle kendisine akülü bir araba verilmesini istedi.
3 çocuk ve 5 torun sahibi Ciga, eşiyle birlikte kendilerine sahip çıkan orman yöneticilerine teşekkür etti.