Bünyan Belediye Başkanı Mehmet Özmen, yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen Bünyan Halısı'nı kurtarma ve koruma adına "Kirkitten Ekonomiye" isimli proje geliştirdiklerini belirterek, "Bu projeyle Bünyan halısı hem tekrar dünyaya açılacak hem de 200 ev hanıma istihdam imkanı sağlamış olacağız" dedi.
Bünyan Belediye Başkanı Mehmet Özmen, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada marka haline gelen Bünyan halılarının, Çin'de taklitlerinin yapıldığını işaret ederek, bu değerli el sanatına öncellikle Bünyan Belediyesi'nin sahip çıkması gerektiğini vurguladı.
Bu amaçla belediye olarak bir proje geliştirdiklerini kaydeden Başkan Özmen, "Bünyan el halısını kurtarma ve koruması adına "Kirkitten Ekonomiye" isimli projeyi 2010 yılında hayata geçireceğiz. Bu sayede halıların tekrar dünyaya açılacağını hem de 200 ev hanımına istihdam imkanı sağlamış olacağız" dedi.
"200 EV HANIMINA İŞ İMKANI"
Bünyan halılarının sadece Türkiye'de değil, dünya da marka haline geldiğine değinen Özmen," Bünyan el halılarının önündeki en büyük sorunlardan birinin Çin tarafından taklitlerinin yapılmasıdır. Makine halıları karşısında, her evden gelen kirkit sesi, birbirinden değişik motifler ve modellerin hepsi zamanla tükendi. Her evde bir tezgah varken bugün 13 bin nüfuslu Bünyan'da toplam 30 tezgah kaldı. Yapanlarda geçimini sağlamak adına mecbur olarak yapıyor. Zaman içerisinde halı tezgahının geriye bıraktığı kirlilikten isyan eden ev hanımları, evlerinden tezgahı çıkarmışlar. Bünyan el halısını kurtarma ve koruma gibi önemli işler yapabilme adına 'Kirkitten Ekonomiye' diye proje hazırladık. Bu proje AB hibe projesi kapsamında 2010 yılında başlayacak. Eğer oradan cevap gelmezse belediye kapsamında olan halıcılık işletmesiyle hayata geçirip yaklaşık 200 ev hanımına iş imkanı sağlayacağız" diye konuştu.
" BÜNYAN HALISININ GEÇMİŞİ"
Bünyan halıların tarihi hakkında da bilgiler veren Özmen,"Bünyan'ın halıda ismini duyurması, Bünyan'ın yerleşim yeri olarak büyümesiyle ve buna bağlı olarak halı üretiminin artmasıyla başlar. Bünyan halılarının kendine özgü motifleri vardır. 18 ve 19. yüzyıllarda nüfusun artmasıyla üretimde artmıştır. O zamanlarda ilçede kilim, ipek halıcılığı ve yünlü halılarda dokunmakta imiş. Bünyan halıcılığının gerçek anlamda atılım yapması ise 1914-1916 yıllarında gerçekleşmiştir. Bu tarihlerde kilim tezgahları halı dokunmasına uygun hale getirilmiştir. Günümüzde Bünyan'da halıcılık ev halıcılığı olarak devam etmektedir. Halıcı esnaflar tezgahları hazırlayıp halı dokuyan ailelere dağıtmakta gerekli iplikler verilmekte bu sistem içerisinde halılar imal edilmektedir. Herhangi bir atölye veya fabrika türü üretim söz konusu değildir. 1908-1909 yıllarından itibaren Bünyan halılarında malzeme olarak suni boyalarla boyanmış fabrikasyon yün ipliğiyle pamuk ipliği kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönem halılarında kullanılan motifler genelde düzenleme olarak ifade edilen geometrik esaslı motifler kullanılmıştır" dedi.
Yeni projeyle birlikte halıcılıkta bilinen modellerin haricinde farklı modellerin de üretileceğini söyleyen Özmen, hediyelik eşya boyutunda da üretimlerin yapılacağını sözlerine ekledi.