22
Aralık
2024
Pazar
KONYA

Alkim, leonit gübre üretimine başlıyor

Alkim Kimya, Türkiye'de üretilmediği için 2007'de 40 bin tonluk ithalat gerçekleştirilen leonit (potasyum sülfat-magnezyum sülfat çift tuzu) gübre üretimine Konya Cihanbeyli'deki tesislerini genişleterek başlıyor.

Alkim Kimya, Türkiye'de tamamı ithal edilen leoniti, 1 Haziran'da piyasaya sunacak. Konya'daki Bolluk Gölü üzerinde bulunan sodyum sülfat tesislerine entegre edilen bir ünite ile üretilecek olan leonite, özellikle muz, ayçiçeği ve patates üreticilerinden yoğun talep gelmesi bekleniyor.

Alkim Kimya Genel Müdürü Nihat Erkan, "Sadece leonit üretimi için başka bir tesis açmaya kalkışsak masrafı 30 milyon doları bulurdu. Biz entegre bir tesis üzerinde yeni bir alan yarattığımız için düşük bir maliyetle ülkemizin leonit ihtiyacının yarısını karşılamış olacağız" dedi. 2007 yılında Türkiye'nin ithal ettiği leonit miktarının 40 bin ton civarında olduğunu belirten Erkan, yıllık 20 bin ton leonit üretimiyle 10 milyon dolarlık bir satış hedeflediklerini açıkladı. Birkaç yıl içinde leoniti ithal girdi olmaktan çıkaracaklarını vurgulayan Erkan, ilk yıl Türkiye ihtiyacının yarısını karşılayacaklarını, her yıl üretimi artırarak, birkaç yıl içinde Türkiye'nin leonit ihtiyacını tek başına karşılayabileceklerini belirtti.

Çalışan sayısı 250'ye çıkacak
Leonit üretimi için uzun yıllardır araştırmalar yaptıklarını kaydeden Erkan, leonit ünitesinin bir ecza ve ilaç fabrikası kadar temiz ve özenerek hazırlandığını söyledi. "Madenlerimizin iyi kullanılması, hükümetin de programında yer alıyor" diyen Erkan, "Biz de Türkiye'ye sadece ithalat yoluyla sağlanabilen potasyumlu gübrelerin bir bölümünün ikame edilmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Nihat Erkan, Alkim'in Konya tesisinin 2006-2007 yıllarında komple revize edildiğini, kapasitesinin 80 bin tona yükseltildiğini ve kademeli evoparosyon sistemi ile yüksek bir verimliliğe ulaşıldığını anlattı. Erkan, leonit üretim ünitesiyle birlikte Alkim'in Cihanbeyli tesislerinde istihdam edilen kişi sayısını 150'den 250'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Çevreye duyarlı ürün

Alkim Kimya Cihanbeyli Tesisleri Müdürü İsmail Kandemir de, ocak ayında başarılı deneme üretimleri gerçekleştirdiklerini ve 30 Ocak'ta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim tescil ve lisans belgelerini aldıklarını söyledi. Kandemir, "Leonit üretimiyle birlikte ülkemiz çiftçisine büyük bir destek olacağız. Halen yüzde 100'ünü ithal ettiğimiz leonit, muz, ayçiçek ve patates yetiştiriciliğinde çok önemli bir gübre. Damla sulama için de en uygun bir gübre olan leonitin, en önemli özelliği yüzde 100'ünün erimesi. Yani çevreye de çok duyarlı" diye konuştu.

Öte yandan, Maden Tetkik Arama'nın (MTA), Ankara-İstanbul hızlı tren hattı için çalışmalar yaparken, Ankara Çayırhan bölgesinde bulduğu sodyum sülfat yataklarının işletme ihalesini kazanan Alkim Kimya'nın, bölgede 100'ün üzerinde sondaj yaptırdığı ve kısa süre sonra üretim için tesis yatırımına gideceği açıklandı. MTA tarafından kesin olarak hesaplanmış 190 milyon ton sodyum sülfat rezervine sahip olan Çayırova bölgesinde yapılacak üretimle, dünya sıralamasında ilk 3'e girmeyi hedefleyen Alkim Kimya, kısa süre önce aldığı otoprodüktör lisansıyla da kendi enerjisinin büyük bir bölümünü üretmeye başladı.

Referans
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 14:39:35
Güncelleme :1 Mayıs 2008 Perşembe 23:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?