16
Eylül
2024
Pazertesi
KONYA

Amaç, kaliteli istihdam

Dış Ticaret konusunda nitelikli eleman yetiştirmek ve dış ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmaları mevcut yasal uygulamalardan haberdar etmek amacıyla İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME), Konya Sanayi Odası ve Avrupa Bilgi Merkezi Konya ortak organizasyonu ile Dış Ticaret Eğitim Programı düzenlendi.

Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Tahir Şahin, Konyalı sanayicilerin her yıl ülkeye 750 milyon dolarlık ek bir katma değer sağladığını söyledi. Başkanvekili Şahin, "Ülkemiz ve ülke insanımızın en büyük ihtiyacı olan bu açığı kapatmak için gönüllü olarak buraya geldiğiniz. Ülke içerisindeki ticareti, ticaret hacmini ne kadar büyütürseniz büyütün, ne kadar geliştirirseniz geliştirin, ülke içerisindeki değerli kağıt miktarı bellidir. Hem GSMH’nin artışı, hem de ülke insanının yaşam standardını yükseltebilmek için dışarıdan bir takım şeyler getirip, ilave etmek gerekiyor. Dışarıdan gelip de, bizden götürenlerin sayısı çok daha fazla. Burada Konyalı sanayicinin hakkını bir kere daha yadetmek lazım. Konya’nın ihracatı 1 milyar dolar, ithalat 250 milyon dolar. Konyalı sanayici her yıl bu ülkeye 750 milyon dolarlık ek bir katma değer sağlıyor" dedi.

Günümüz dünyasında artık iç ticaret - dış ticaret olgusunun yavaş yavaş kaybolduğuna dikkat çeken Şahin, "Ticarette sınırlar kalkmakta, bir bakkalın yaptığı basit ticaret, bir uzak doğu ülkesi üretiminden ziyadesi ile etkilenebilmektedir. Türkiye’de değişik aralıklarla kriz yaşanmaktadır. Krizlerin ana sebebi olarak Dış Ticaret Açığı dediğimiz döviz borçlanması gösterilmektedir. Dış Ticaret Açığımızı normal seviyesine getirebilmemiz için ihracata çok ciddi bir şekilde önem vermemiz gerekir. Son dönemlerde ihracatımızdaki artışımızla birlikte ithalatımızda da ciddi bir artış yaşanmaktadır. Konya modeli ise örnek oluşturmaktadır" diye konuştu.

İGEME Uygulama ve Koordinasyon Başkanı Fisun Balıkçıoğlu ise konuşmasında geçen yıl İGEME olarak 158 organizasyon yaptıklarını ve 11 bin kişinin bu programlara katılımının gerçekleştiğini söyledi. Balıkçıoğlu, İGEME’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

3 gün sürecek olan programda ’Dış Ticarette Anlaşmazlıkların Çözümü ve Uluslararası Tahkim, Türk Dış Ticaret Rejimi, İhracata Ait Esaslar ve Uygulamalar, Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri ile Vergi, Resim ve Harç İstisnası Mevzuatı, İhracata Yönelik Devlet Yardımları, Gümrük Mevzuatı Uygulamaları, Dış Ticarette Ödeme Şekilleri, Kambiyo ve Bankacılık İşlemleri, Dış Ticarette Teslim Şekilleri, İhracatta Kullanılan Belgeler, Alınması Gereken İzinler ve Sertifikalar, İhracatın Finansmanında Eximbank Kredileri ve Sigorta Garanti Programları, İhracatta KDV İstisnası’ gibi konular ele alınacak.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mart 2005 Salı 13:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?