15
Ocak
2025
Çarşamba
KONYA

Bayramda trafik kazalarına dikkat!

Selcuk Universitesi (SU) Kazalari Arastirma, Onleme ve Uygulama Merkezi Muduru Prof. Dr. Omer Halis Tombaklar, trafik kazalarinin en cok bayramlarin ilk ve son gununde meydana geldigini, bu kazalarda olu sayisinin yuzde 60 arttigini soyledi.

SU Kazalari Arastirma, Onleme ve Uygulama Merkezi Muduru Prof. Dr. Omer Halis Tombaklar, ozunde sevinc ve cosku barindiran bayram gunlerini sevdikleriyle paylasmak isteyenlerin coskuyla yollarda seyahat ettigini belirtti. Yolculuklar sirasinda kilometrelerin suruculerin gozunde buyudugunu, sabirsizca hiz yapilarak dikkatsizce yol alindigini ifade eden Prof. Dr. Tombaklar, "Sonra karayollarindan kara haberler geliyor. Bir anlik, bir saniyelik hatalara canimizi feda ediyoruz. Hasretlerimiz ve umutlarimiz yollarda felakete, sizi bekleyenlerin bayram sevincleriyse mateme donusuyor. Yollarda aci tablolarin yasanmamasi bayram sevincinin yerini yasa birakmamasi icin trafik kurallarina titizlikle uyulmasi, dikkatli ve hosgorulu davranilmasi gerekir. Her yil yapilan uyarilar bosa gidiyor. Eldeki somut ornekleri kimse dikkate almiyor. Ne dunden nede gecen yildan ders almiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Omer Halis Tombaklar, 2006 yilinda 11 ayda 3 bin 74 kisinin trafik kazalarinda hayatini kaybettigini, bayram olmayan gunlerde gunluk resmi olu sayisinin 9.2 kisi oldugunu kaydetti. Gecen yil 5 gunluk Ramazan Bayrami tatili suresince 97 kisinin oldugunu, 212 kisinin de yaralandigini, Kurban Bayraminda ise 61 kisinin olurken 79 kisinin de yaralandigini hatirlatan Prof. Dr. Tombaklar, gecmis yillara oranla gecen yil bayram tatillerinde olenlerin sayisinda yuzde 60 artis goruldugunu acikladi. Bayram tatillerinde meydana gelen kazalarin analizinin yapildiginda, en fazla can kaybinin bayramlarin ilk ve son gunlerinde oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Tombaklar, "Kazalara en fazla 26-40 yas grubu arasindaki B ve E sinifi belge sahibi suruculer karismistir. Kazalar, sabah 10.00-12.00 ve aksam 16.00-20.00 arasinda yogunlukla meydana gelmistir. Genelde acik hava ve kuru yol yuzeyi sartlarinda meydana gelen kazalarda, araclarin hizini yol ve hava sartlarina uydurmamak, trafik guvenligi ile ilgili kurallara
uymamak, araclarin hizlarini kavsaklara yaklasirken azaltmamak, serit ihlali, dogrultu degistirme manevralarini yanlis yapmak gibi surucu kusurlari yogunluk gostermistir" diye konustu.

Turkiye'de gerek yollarin teknik yetersizligi gerekse surucu hatalari nedeniyle dunya ortalamasinin ustunde kaza meydana geldigini dile getiren Prof. Dr. Omer Halis Tombaklar, "Trafik kazalarinin ulke ekonomimize verdigi kayip yillik ortalama 12-18 milyar YTL'dir. En fazla kazalarin meydana geldigi kara noktalar olarak bilinen tepe ustleri, akaryakit istasyonu onleri ve hemzemin kavsaklara cok dikkat edilmesi gerekir. Yolculuk yapacak vatandaslarimizin cok dikkatli olmalari gerekiyor. Kesinlikle asiri hiz yapilmamalidir. Amac bir yere erken gitmek degil, guvenli gitmektir. Bunu dusunerek bu guzel gunlerde olmeyelim, oldurmeyelim. Bayramlarda kaza, olum ve yaralanmalarda maalesef Avrupa birinciliginden dunya birinciligine terfi etmekteyiz. Trafik kurallari uzun arastirma ve incelemelerin sonucunda elde edilmektedir. Trafikte olum bir saniyede vuku bulmaktadir. Yorgun ve uykusuz arac kullanmayalim. Dinlenmis ve devamli olarak en fazla 5 saat arac kullanalim. Emniyet kemeri takmayi ve yanimizdakilere
taktirmayi ihmal etmeyelim. Kis aylarinin olumsuz kosullarina karsi tedbirli ve dikkatli olmaliyiz. Erkenden yola cikalim ve mola vererek yolumuza devam edelim. Bakimsiz araclarla yola cikmayalim. Aracimizin teknik donanimina tamamlayalim. Hatali sollamalardan kacinalim. Trafik kazalarinin yuzde 61'i alkollu arac kullanmaktan kaynaklanmaktadir. Alkollu iken kesinlikle arac kullanmayalim. Tedbirli olmak her seyden once tedbirsiz olanlara dikkat etmektir. Ozellikle otobuslerin yaslari ve suruculeri cok siki denetlenmeli, otobus soforleri cok dikkatli olmali, 5 saat arac kullanmali ve direksiyonu ikinci sofore devretmelidir. Otonuzu kullanirken yaptiginiz is hayatinizin en onemli isidir. Yapilacak yanlis hayatla odenir" degerlendirmesinde bulundu.

Kazalari Arastirma, Onleme ve Uygulama Merkezi Muduru Prof. Dr. Tombaklar, trafik kazalarinin azalmasi icin bazi onerilerde de bulundu. Toplam 30 bin kilometreyi bulmasi icin en az 15 bin kilometre daha dort ve fazla seritli yollar planlanarak bes yil icinde insa edilmesi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Tombaklar, "Akilli ehliyet - akilli ruhsat sistemine gecilmeli. Yolcu otobuslerinde uydu denetimi saglanmali. Tum tasitlarin pasif guvenlik sistemleri artirilmali. Goz kapaklarinin durumunu inceleyerek dalginlik anindan birkac saniye once ses ve kirmizi isikla ikaz eden uyku sistemi kullanilmali" seklinde konustu.

 

iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 12:55:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aygül keskin IP: 85.107.147.xxx Tarih : 16.10.2007 22:35:40

slm arkadaşlar ben aygül ben trayfik konumu tam da buydu? ben arkadaşlara şunu demek istiyorum trafige dikkat!