8
Eylül
2024
Pazar
KONYA

Belediye işçisinin yeni maaşları belli oldu

Konya Büyükşehir, merkez Meram, Selçuklu, Karatay Belediyeleri ve Koski Genel Müdürlüğü ile Hizmet İş - Demir-Yol İş sendikaları arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tamamlandı.

Belediye Başkanları ile belediye işçileri adına sendika başkanları düzenlenen törenle 2 bin 128 belediye işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesini imzaladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Meclis salonundaki imza töreninde konuşan Hizmet-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Mustafa Baran, 9.dönem toplu iş sözleşmesi sürecinin tamamlandığını belirterek, yapılan müzakerelerde belediye başkanlarına katkılarından dolayı teşekkür etti. Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, 3 aydır yapılan görüşmeler neticesinde en az alan belediye işçisinin maaşında yüzde 18 artış yapıldığını, çalışanların daha fazla ücret hak ettiğini söyledi. Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, ülke şartlarının göz önüne alındığında yapılan artışın Türkiye standartları üstünde olduğunu hatırlattı.

Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen, çok çetin geçen bir pazarlık dönemi sonrası anlaşmaya varıldığını anımsatarak, Konya belediyelerinin işçi, memur ve esnafa borcu bulunmadığını kaydetti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, işçilerle birlikte gönül birliği içerisinde el ele, omuz omuza vererek Konya’ya hizmet etme şerefini yaşadıklarını ve bundan mutluluk duyduklarını vurguladı. Medeniyetlere başkentlik yapan Konya’ya hizmet vermenin bir gurur kaynağı olduğunu bildiren Başkan Akyürek, "Toplu iş sözleşmesinde uzlaşmaya varmamızda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Uzun süren görüşmeler ve çetin pazarlıklar yaşadık. Sendika başkanları bazen masaya yumruklarını vurdu. Belediyelerimiz yetkileri artırıldı fakat imkanların artırılması noktasında çalışmalar yeni yapılıyor. En alt kademede ücret alanlara daha yüksek, orta kademe işçilerine normal şartlarda artış yapıldı. Şehircilikte dünya kentleriyle yarışıyoruz. Hedeflerimize işçi arkadaşlarla birlikte ulaşacağız" diye konuştu.

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Konya belediyelerine yakışan bir sözleşme yapıldığını söyleyerek, "Barış içinde bir sözleşme imzaladık.Türkiye’de derin krizlerin izleri silinemedi. Çalışacak işi olup evine ekmek götürmek ülkemizde büyük bir avantaj. Ekonomik göstergelerin olumlu gitmesine rağmen istihdama yansıma olmadı. Binlerce insan her gün belediyelere müracaat ederek çalışmak istiyor. Sendika üyelerimizin Konya belediyeleri dışında ülke genelindeki diğer belediyelerden 50 trilyon üzerinde alacağı maaş ve ikramiyesi var. Gününde verilmedikten sonra yüksek maaş almak yerine ülke şartları göz önünde bulundurularak daha uygun ve zamanında ödenen bir maaş almak herkesi memnun eder. İşçi arkadaşlarımız aldıkları ücretlerin hakkını, helalini, gece gündüz çalışarak verecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Konuşmaların ardından belediye ve sendika başkanları toplu iş sözleşmesini imzaladı. Başkanlara, sendika görevlileri tarafından teşekkür edilerek çiçek verildi.

Büyükşehir Belediyesi’nde bin 115, Selçuklu’da 380, Meram’da 359 ve Karatay Belediyesi’nde ise 274 olmak üzere Konya belediyelerinde 2 bin 128 sendika üyesi işçi görev yapıyor. Yapılan sözleşmeye göre, ücret artışı ile birlikte birinci 6 ayda 600 YTL maaş alan 1 yıllık işçi 722 YTL, 890 YTL alan 7 yıllık işçi 950 YTL, 960 YTL alan 15 yıllık işçi 1.017 YTL, 1.170 YTL alan 20 yıllık işçi 1.220 YTL, 1.272 YTL alan 24 yıllık işçi ise 1.330 YTL maaş alacak.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 16:38:53
Güncelleme :17 Nisan 2005 Pazar 13:02:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?