Konya'nın Beyşehir ilçesinde Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından çöl çekirgesine karşı alarm durumuna geçildi.
İlkbahar mevsiminde Türkiye'ye çöl çekirgesi akını olabileceği olasılığı üzerinde çalışmalar yürütülürken, Beyşehir'de çekirgeye karşı alınabilecek önlemler üzerinde faaliyetler yoğunlaştırıldı.
Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, Türkiye'nin çöl çekirgesi sürülerinin yeryüzündeki yayılış alanlarının en kuzeyinde bulunduğunu ve genellikle istila riski yüksek düzeyde olmadığını belirterek, “Birçok kültür bitkisine zarar verebilen, genellikle Nisan ve Ekim aylarında Türkiye'de görülebilen çekirgeler bugüne kadar ülkemizde önemli bir zarara yol açmamıştır. İlçemizde de bugüne kadar çekirge zararı konusunda çok büyük tahribatlar olmasa da, Tarım İlçe Müdürlüğü olarak çekirge istilasına karşı önlem almış durumdayız” dedi.
Beyşehir'de çekirge çıkışlarının muhtemel olduğu yerlerin kontrol altında bulundurulması, bu konuda üreticilerin uyarılması, mücadelede teknik bilgi ve alet yönünden üreticiye yardımcı olunması amacıyla çekirge sürveylerinin devam ettiğini belirten Karşıyaka, şu bilgileri verdi: “İlçemizde herhangi bir istilaya karşı, kültürel önlemler olarak, toplu haldeki yumurtlama yerlerinin sürülerek yumurtaların yok edilmesi yöntemi birinci olarak tercih edilmektedir. Bu durum çekirge yoğunluğunu azaltmak yönünden faydalı olacaktır. Zararlı çekirge ninflerinin görülmeye başlamasından ve sürveylerle uygun yoğunluğun saptanmasından sonra ise ilaçlı mücadeleye geçilmesi gerekmektedir. Çekirgelerin oldukça fazla doğal düşmanları bulunmakta ve bunlar bir dereceye kadar zararlıyı baskı altında tutabilmektedir. Ayrıca çok sayıda kuş çeşidi özellikle sığırcık, leylek, karga, serçe gibi kuşlar ninf ve erginlerinin doğal düşmanlarıdır.”