Konya Şeker, ortaklarının ineklerini modern ahırda topladı, bir ineğin aylık getirisi 250 YTL’ye ulaştı. Bu aylık gelir mevduattan, ancak yüzde 45 faizle elde ediliyor
Bankaların vadeli mevduat sahiplerine verdiği brüt yüzde 18 dolayındaki faizin neti, yüzde 15 yapıyor. 30 bin ortaklı Konya Şeker fabrikasının 2006 yılında Çumra ilçesinde kurduğu ‘danabank’ ise mevduat sahiplerine temiz yüzde 45 faiz veriyor! ‘Danabank’a 3 inek yatıran kişi, inek başına ayda 250 YTL kazanıyor.
Konya Şeker Fabrikası, Çumra ilçesinde bir dana kreşi kurmuş. Evinde inek besleyen insanlar, ellerindeki inekleri bu kreşe vermişler. Hasan dayının 2, Hatice teyzenin 3 ineği bu kreşte toplanmış. Hasan dayı, Hatice teyze, evde inek besleme zahmetinden kurtulmuş.
Evlerde uydurma ahırlarda, kötü koşullarda beslenen inekler şimdi dana kreşinde, yarı açık ahır sisteminde, veteriner ve zooteknist gözetiminde bakılıyorlar. Çevre köylüleri, “Bizim inekler lüks otelde yatıyor” diye şakalaşıyorlar.
‘Bakanlığa önerdik’
Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Şirketimiz sadece pancarla değil, tüm tarım ürünleriyle ilgileniyor. Çünkü 30 bin ortağımız, her çeşit tarım ürünü ve hayvancılıkla uğraşıyor” dedi.
Bu çerçevede, evinde 2-3 inek besleyen ortaklarına yardımcı olmak amacıyla yeni bir model geliştirerek dana kreşi kurduklarını anlatan Konuk şu bilgileri verdi:
“Çevredeki ortaklarımız ellerindeki 3-5 ineği bu kreşe verdiler. Her ay, yem ve bakım masrafını çıktıktan sonra kalan süt parasını inek sahibine veriyoruz. İnek sahibi, süt parasının yanı sıra her yıl bir de dana sahibi oluyor. Danası hariç, ineğin aylık süt geliri 200-250 YTL’yi buluyor. Hesabını yaptık, bankalar mevduata yüzde 15 verirken, bizim inek yüzde 40-45 kazandırıyor.”
Evlerde beslenen 3-5 inekle Türkiye’nin et ve süt sorununun çözülemeyeceğini belirten Konuk şöyle devam etti:
“İneğin bakım emeği çok, maliyeti yüksek. Ahırda en az 50 inek olmalı. Türkiye’nin 2 - 3 bin inekli ahırlara ihtiyacı var. Biz, 51 kişiden inekleri toplayarak 126’sı sağmal, 400 başlık bir ahır oluşturduk. Verimi artırarak inek başına ortalama 23 kilo süt aldık. Tarım Bakanlığı’na başvurarak, bu modelin ülke çapında yaygınlaştırılması gerektiğini söyledik. Bu model yayılırsa tüm üretim kayıt altına alınır, verim artar, et ve süt bollaşır ve ucuzlar.”
Bu model yayılırsa tüm üretim kayıt altına alınır, verim artar, et ve süt bollaşır ve ucuzlar.” olurmu böle çiftçinin para kazandığı nerde görülmüş et ve süt tekelcileri ne kazanacak. bu sistemde köylü para kazanırtekelciye bişey kalmaz çiftçinin gözünü toprak doyursun recep abi hiçmi acımıyon tekelcilere