15
Ocak
2025
Çarşamba
KONYA

Dipsiz Göl'ün dibi göründü!

Konya'nın Bozkır ilçesinde yaşayanların "Dipsiz Göl" adını verdikleri ve hakkında birçok efsane anlattıkları su birikintisinin sırrı çözüldü. Göle giren bilim adamları, halk inanışlarının hiçbirinin doğru olmadığını ortaya çıkardı.


Halk, "Dipsiz Göl" dedikleri 1600 metre yükseklikteki gölde, boyu iki metreyi bulan dev balıklar olduğuna, eski Anadolu uygarlıklarının altınlarının saklı olduğuna, derinliğinin 70 metreyi bulduğuna inanıyordu. Gölün suyunun küresel ısınmaya rağmen yaz kış hiç eksilmemesi ve 2002 yılında bir cesedin dalgıçların aramasına rağmen bulunamaması da efsaneleri artırdı. Tüm bu inanışlar üzerine Bozkır Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile birlikte ortak bir çalışma başlattı.


Derinliği 18 metre
Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan'ın direktörlüğünde kurulan ekip, "Dipsiz Göl"de bilimsel dalışlar yaptı.
Sualtı arkeologları, 13 metre derinliğe inilirken, görüş seviyesinin neredeyse hiç olmadığını söyledi. Sonar cihazıyla yapılan çalışmalarda da dip grafikleri çıkarıldı. Yapılan tüm çalışmalar sonunda gölde sazan ve tatlı su balığı dışında balığa rastlanmadı.


Dipsiz Göl'ün, Toros Dağları'nın kuzey yamaçlarında bulunan göl çanaklarından bir tanesi olduğu belirlenirken, sızıntılarla beslendiği için her mevsim suyu aynı seviyede kalabiliyordu. Ayrıca gölün ismi gibi dipsiz olmadığı, adam boyu balıklar ve kayıp altınlara ev sahipliği yapmadığı da kanıtlandı.


Sualtı Arkeoloğu Dr. Coşkun Bilgi, "Göl, 18 metre derinliği aşmayan bir çanak içine birikmiş sudan meydana geliyor. Çevreden erozyonla sürüklenmiş alüvyon, dolgu çanağın ortasında 5 metrelik bir katman meydana getirmiş, böylelikle su derinliği bu bölgede 13 metreye kadar düşmüştü" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 06:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?