22
Aralık
2024
Pazar
KONYA

Diş sağlığına dikkat edilmiyor!

Yapılan araştırmalarda Türkiye'de özellikle 6 yaş grubu çocukların diş sağlıklarına önem vermedikleri belirlenirken, bu gruptaki çocuklarda çürüksüzlük oranının yüzde 16 seviyelerinde olduğu tespit edildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Çivi, Yrd. Doç. Dr. Kamuran Marakoğlu ile Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sibel Yıldırım Türkiye'de ağız diş sağlığı ile ilgili verileri değerlendirerek ilginç sonuçlara ulaştı.

Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Sibel Yıldırım, çocuklarda 6 ve 12. aylardan itibaren diş sağlığına önem verilmesinin diş çürüklerini büyük ölçüde önlediğini belirterek, "6 yaş grubu çocuklarda çürüksüzlük oranı yüzde 16, 12 yaş grubunda yüzde 19, 30-35 yaş grubunda ise yüzde 3 olduğu görülmektedir. Halbuki Dünya Sağlık Örgütü'nün ağız diş sağlığı konusundaki 21'inci yüzyıl hedefleri 6 yaş grubunda yüzde 80 çürüksüzlük oranı ile 12 yaş grubunda kişi başına düşen çürük, kayıp, dolgulu, diş sayısı toplamı oranının 1.5 olması şeklindedir. Bu oran ülkemizde yerleşmiş bir koruyucu diş hekimliği anlayışının olmadığı ve bir an önce başlatılmasının gerekliliğini göstermektedir" dedi.

Çocukların büyük bölümünün ağrılı bir diş çürüğü deneyimi yaşadığını ve 3 yaşına kadar diş bakımı almadığını da dile getiren Doç. Dr. Yıldırım, "Sosyo-ekonomik seviyesi düşük gruptaki çocukların yüzde 30'unda bu dönemde diş çürüğü bulunmaktadır. Erken çocukluk döneminde diş çürükleri önlenebilir bir durumdur. Ağız diş sağlığı genel vücut sağlığını doğrudan etkileyen bir faktör olduğu için bireyin tam olarak sağlıklı kabul edilebilmesinde tüm doku ve organların sağlıklı olması gerekir. Bu konuda en kolay ve etkili yaklaşım ise koruyucu uygulamalardır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 10:58:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?