18
Ekim
2024
Cuma
KONYA

Her 10 ekmekten 1'i çöpe

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Direk, Türkiye’de ekmek tüketiminin yoğun olarak yaşandığı Konya’da, alınan her 10 ekmekten 1’inin israf edilerek, çöpe atıldığını söyledi.

Tarım Ekonomisi ve Gıda Mühendisliği bölümlerinin ortaklaşa düzenlediği çalışma ile ekmek tüketiminin yüksek olduğu aileler üzerinde yapılan, "Ekmek Tüketimi ve Tüketimi Etkileyen Faktörler" konulu anketin sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında açıklayan Yrd. Doç. Dr. Mithat Direk, aile başına günlük ortalama 6 ekmek düştüğünü ve alınan her 10 ekmekten 1’inin israf edilerek çöpe atıldığını kaydetti.

Ekmeğin yaygın olarak tüketilen temel besin kaynaklarından birisi olduğunu hatırlatan Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Direk, "Ekmek her fert tarafından tüketilen geleneksel bir gıda özelliği taşımaktadır. Asırlardır süregelen alışkanlıkların ve milli kültürün etkisiyle karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmek insan beslenmesinde yüksek bir öneme sahip. Tahıla dayalı bir beslenmenin hakim olduğu Türkiye’de fert başına tüketilen enerjinin yüzde 66’sı tahıllardan, bunun da yüzde 56’sı ekmekten karşılanmaktadır. Ekmek tüketimi kişi başına ülkemizde günde ortalama 400 gramdır" dedi.

Konya kent merkezinde nüfusun yoğun olarak yaşadığı Selçuklu İlçesi’nde yapılan 600 anketten 593’ünün değerlendirmeye alındığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Mithat Direk, "Aile başına günlük ortalama 6.12 adet ekmek satın alınmakta ve kişi başına ortalama 296 gram ekmek düşmekte, her 10 ekmekten 1’i çöpe atılarak israf edilmektedir. Ekmek fiyatı tüketicilerin yüzde 54.5’i tarafından ’idare eder’ şeklinde ve kalitesi orta dereceli olarak değerlendirilmektedir. Tüketicilerin yüzde 60.9’u ekmeğin ambalajlı satılmasını talep ederken, yüzde 35.9 oranında fırınların pis ve hijyenik olmadığı düşünülmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 13:38:36
Güncelleme :15 Mayıs 2005 Pazar 12:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?