21
Aralık
2024
Cumartesi
KONYA

Ilgın kaplıcaları keşfedilmeyi bekliyor

2006 yılı sonunda termal turizm alanı ilan edilen, kısa süre önce de master planı hazırlanan Ilgın kaplıcaları, zengin su rezerviyle yeni yatırımcılar bekliyor.

Konya'nın Ilgın ilçesinin Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Akıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada turizm yatırımları içinde önemli yeri olan jeotermal turizminin Türkiye'de halen istenen düzeye ulaşamadığını, kaynakların çoğunun atıl durumda olduğunu belirtti.

Ilgın'ın da gerek su sıcaklığı gerekse mineral özellikleri açısından çok zengin jeotermal yataklarına sahip olduğunu vurgulayan Akıncı, şu an ilçede biri belediyeye diğeri ise özel sektöre ait toplam 700 yataklı 2 tesis bulunduğunu, ilçedeki pansiyonlarla birlikte yatak sayının ise binden fazla olduğunu söyledi.

Bölgedeki termal yatırımlarının, çevre il ve ilçelerden gelen talep doğrultusunda, kısıtlı olanaklar ölçüsünde gelişme gösterdiğini belirten Akıncı, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2006 yılının sonunda havzayı, termal turizm alanı ilan etti. Tesislerin yaz aylarında yüzde 100 doluluğa ulaştığı ilçemize, termal turizm alanı ilan edilmesiyle birlikte yeni yatırımların gelmesini bekliyoruz'' dedi.

Bakanlığın kısa süre önce bölgeye ilişkin master plan ve haritaları da hazırlayıp onaylamasıyla birlikte, yatırımcıların yavaş yavaş bölgeden haberdar olmaya başladığını dile getiren Akıncı, şunları kaydetti:

''Saniyede 150 litrelik 4 kuyunun bulunduğu termal bölgeye yatırım yapmak için, 3 firma başvuruda bulundu. Rusya, Konya ve Ankara'dan Bakanlığa başvuran bu firmalar, Ilgın'a termal yatırım için arsa tahsis edilmesini istedi. Gerekli izinler alınıp ve onaylar verildikten sonra, yeni jeotermal kuyuların açılması için, tespit edilen bölgedeki hazine arazileri girişimcilere tahsis edilecek. Mevcut 4 kuyudan elde edilen suyun sıcaklığı 43 derece. Ayrıca ilçemizde, kuyu açılmayı bekleyen 2 tespitli yerimiz bulunuyor.''

-DÜNYANIN EN KALİTELİ SUYUNA SAHİP KAPLICALAR ARASINDA-

Akıncı, geçen yıl Nisan ayında belediyenin işlettiği termal tesisin 28 bin YTL gelir elde ettiğini, gelirin bu yıl Nisan ayında ise 64 bin YTL'ye çıktığını belirterek, Ilgın kaplıcalarına ilginin son yıllarda hızla arttığını söyledi.

Bölgede sıcak suyun 100-135 metre arası derinliklerden çıktığını anlatan Akıncı, şöyle devam etti:

''Ilgın'da çıkan sıcak suyun en büyük özelliği, hiç bir soğutmaya tabi tutulmadan kullanıma sunulmasıdır. Uzmanlar, 43 derece ısıya sahip olan bu suyun minerallerinin, hiçbir işlemden geçmeden doğrudan kullanılması nedeniyle azalmadığını tespit etti. Bu nedenle Ilgın kaplıcaları, sadece Türkiye'de değil, dünyada da en yüksek su kalitesine sahip kaplıcalar arasında yer alıyor.''

AA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 16:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?