Erken gebelikte yeterince iyot alınmaması, doğacak çocuğun okul çağında akranlarına nazaran 13.5 puanlık zeka kaybına neden olabiliyor.
Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedeninin iyot eksikliği olduğunu belirtti. Küçükkendirci, "İyot eksikliği en yıkıcı etkilerini erken gebelik döneminde beyin ve merkezi sinir sisteminin gelişimini bozarak, özellikle okul çağındaki çocuklarda geri dönüşü mümkün olmayan öğrenme yeteneğinde azalmayla göstermektedir. Ayrıca iyot yetersizliği; çocuk ve gençlikte guatr, büyüme geriliği, öğrenmede güçlük, okul başarısızlığına sebep olurken, yetişkinlerde ise guatr, tiroid bezinin çalışmaması, zihnin yeterli çalışmaması, güçsüzlük gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Günlük alınması gereken miktar ise bir toplu iğne başı kadar az bir miktardır" dedi.
Küçükkendirci, iyot eksikliğini gidermenin en kolay yolunun bireylerin iyot alımını arttırmak olduğunu da dile getirerek, "Bu nedenle sofralık tuzlar iyotça zenginleştirilmiştir. Bu tuzlardaki iyot, ısı, ışık ve nemden olumsuz etkilenir. Bunu önlemek için iyotlu tuz, renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalı; saklandığı yer kuru olmalı ve tuz içinde bulunan iyodun yemek pişerken kaybolmaması için yemek ateşten indirildikten sonra yemeğe konulmalıdır" diye konuştu.