Özellikle Konya Kapalı Havzası'nda tarımsal sulama amaçlı açılan 50 binden fazla kuyu yüzünden yer altı su seviyesinin ciddi oranlarda düşüş göstermesi, kaçak kuyu açanlara hapis cezasını gündeme getirdi.
DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara yaptığı açıklamada, Türkiye yer altı su potansiyelinin yüzde 40'ını barındıran, dünyanın en önemli havzaları arasında gösterilen Konya Kapalı Havzası'nın, son yıllarda su sıkıntısı nedeniyle zor dönemlerden geçtiğini söyledi.
"2007 sonbaharında başladığımız kaçak kuyu sayımında 77 bin kuyu tespit edildi" diyen Pınarkaya, "Bu kuyulardan 26 bini ruhsatlı. 51 bini ise kaçak olarak kullanılıyor. Yer altından kontrolsüz şekilde inanılmaz oranda su çekiliyor. Bu sular da salma sulama yöntemiyle değerlendirildiği için kayıp büyük oluyor" dedi.
Kötü gidişin sürmesi durumunda 3 yıl sonra Konya'da içmek için bile su bulmanın zor olacağını öne süren Pınarkara, Tuz Gölü kot farkının düştüğünü, bunun önlenmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'de suyun akılcı kullanımı, su kaynaklarının korunması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı talimatıyla, DSİ Genel Müdürlüğünün yeni bir Su Kanunu Tasarısı üzerinde çalıştığını vurgulayan Pınarkara, şöyle devam etti:
"Taslağa son şekli veriliyor. 2-3 ay içinde taslak Bakanlığa ve ardından TBMM'ye sunulacak. Yeni hazırlanan kanun tasarısında kaçak kuyu açanlara hapis cezası geliyor. İzinsiz kuyu açana 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Biz ancak bu şekilde su kaynaklarının korunabileceğini düşünüyoruz. Sadece hapis değil ciddi miktarlarda caydırıcı para cezaları da gündemde."
üretimin artması için kuyu ruhsatların verilmesi ve şartlı olarak kim damlama ve yağmurlama yapacaksa onlara öncelik verilmesi ğerekli.şuanda ruhsatsız kuyu çok ama binlerce dönum tarlada ekilmiyor boş bekliyor!!
sulama koperatiflerindeki sulama sistemlerini bahcelerin girişine su sayacı konmasından yanayım 50 000 metre bahcemiz var su tüketimi salma oldugundan dolayı israf cok oluyor kendi kuyum olsa daha az su ile işimi hallederim takip yok israf cok sadece konuşuluyor proje yok suyun icinde sorumsuzca yüzenleri cok biliyorum yazık oluyor ülkemizin haline
Benim tavsiyem kuyulara denetleme ve teknik kısıtlamaların getirilmesi damlama usulu veya yağmurlama sistemindeki kuyulara müsade verilmesi. Ceza vermek kolay ama benim 180 dekar arazimden kıraç olduğu için sulama yapamadiğım ve kuyu açılmasına müsade verilmediği için 23 ton arpa kaldırmama bu cezaları verenlerin nasıl bircevap hazırladıklarını merak ediyorum. O halde ekin biçin derim. Saygılar
HAPİS CEZASI UYGULAMASINA GİTMEKTENSE DAMLAMA SİSİTEMİNE GEÇİRMEYİ VE KUYULARA RUHSAT VERİLMESİ DAHA İYİ OLMAZMIII