8
Eylül
2024
Pazar
KONYA

Konya Belediyeler Birliği Belek'te toplandı

Konya Belediyeler Birliği 89’uncu Eğitim Semineri’ni Antalya’nın Belek İlçesi’nde gerçekleştirdi. Türkiye’nin dört bir yanından 420 belediye başkanı ve çalışanının katıldığı seminer, 25-29 nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Seminerin açış konuşmasını yapan Cihanbeyli Belediye Başkanı ve Konya Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Ünalan, 89’uncusunu gerçekleştirdikleri seminere sadece Konya Belediyeler Birliğine üye belediyelerin değil, Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce belediyenin katıldığını, konaklamadaki yetersizlik nedeniyle de bir çok başvuruya cevap veremediklerini bildirdi. Ünalan, eğitim seminerlerinin devam edeceğini bildirdi.

Toplantı öncesi söz alan Sakarya Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Duran da Türkiye’deki Belediyeler tarafından ihtiyaç duyulan eğitim seminerlerinin Konya Belediyeler Birliği tarafından verilmesinin bir ihtiyacı giderdiğini, yeni yasaların muhakkak en iyi şekilde uzmanlarca ilgili personele aktarılması gerektiğini bildirdi. Konya’nın Türkiye’nin en düzenli kenti olduğunun altını çizen Duran, düzenli yapılaşması ve gerçekleştirdiği hizmetlerle Konya belediyelerinin örnek teşkil ettiğini de söyledi.

Konya Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin dört bir yanından gelen belediye başkanlarına fiziki belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel belediyecilik alanında yaptıkları hizmetleri de anlattı. Sosyal belediyecilik konusunda Türkiye’ye model olmayı hedeflediklerini belirten Başkan Akyürek, AB sürecinde Türkiye’nin model kentinin de Konya olduğunu bildirdi.

Başkan Akyürek konuşmasında, Türkiye’nin her alanda güçlü olması gerektiğini belirterek, en önemli görevin belediye başkanlarına düştüğünü söyledi. Belediye Başkanlarına “hedeflerinizi yükseltin” çağrısında bulunan Akyürek, “Belediyecilik bir gösteriş makamı, protokol makamı değil. Belediye başkanlığı bulunduğunuz bölgeye eser bırakmaya fırsat oluşturma makamıdır. Belediye başkanlıkları gelip geçidir, ancak eserler kalıcıdır. Bulunduğumuz şehirlere eser bırakma fırsatını yakaladık, bunu en iyi şekilde kullanmak durumundayız" dedi.

Medyadan Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili tartışmaları izlediğini dile getiren Akyürek, şöyle konuştu:

"Anadolu’da yaşamanın gereklerini yerine getirmemiz gerekir. Bu coğrafya zayıf ülkeyi, zayıf devleti kabul etmez. Burada yaşayabilmek için mutlaka güçlü olmamız lazım. Mutlaka lider ülke olmak gerekiyor. Mutlaka dünyada güç dengelerini etkileyebilecek konuma yükselmek gerekiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Daimi Üye olmak gerekiyor. Birleşmiş Milletler’de veto hakkına sahip olacak güce kavuşmak gerekiyor. Yoksa bugünkü tablo ortaya çıkar ve her taraftan hücumlar, her taraftan baskılar başlar ve başkalarının ağzıyla konuşan kendi içinizden insanlar üretmeye devam ederiz ve onlar da cesaret bulmaya devam eder. Ülkemizin güçlenmesinde en önemli rolü, bekli de birincisini belediyeler üstleniyor. Yeni süreçte de en önemli görev belediyelere verilmiştir. Türkiye’de hizmet üretiminin ve yatırımların çok önemli bir bölümünü belediyeler yerine getirmektedir. Yeni süreçte belediyeler kendilerine verilen yetkinin ve yüklenen görevin farkında olmalıdır. Belediyelerimiz yeni sürecin getirdiği yenilikleri göz önünde bulundurarak hedeflerini yenilemeli ve yükseltmelidirler."


Belediyeciliğin durgunluğu kabul edemeyeceğini ifade eden Başkan Akyürek, "Zaman zaman ülkemizde genel hizmetlerde durgunluk olabiliyor. Bu durgunluğun özellikle kriz dönemlerinde uzun sürmesi bugün istihdam konularında çözüm sürecinin de uzamasına neden oluyor. Ancak belediye hizmetlerinde durgunluğun kabul edilmesi mümkün değildir. Belediye olarak yılın 364 günü çöp toplasanız, sadece 1 gün toplamazsanız kamuoyu o bir günlük çöp toplamamanın hesabını sorar ve bu konudaki hizmetinizi yetersiz bulur. Bundan dolayı belediye başkanı 365 gün 24 saat hizmetlerin takipçisi olmak durumundadır" şeklinde konuştu.

Belediye hizmetlerinde hizmette kalitenin esas olması gerektiğini belirten Akyürek, "Fiziki belediyecilik hizmetlerini mutlaka yapmak durumundayız. Fiziki belediyecilik alanında yapacağınız hizmetlerin uzun ömürlü, kaliteli ve gelecekte onarımı kolay olan yapılarla ve malzemelerle gerçekleştirmelisiniz. Böyle yaparak şehrinizde hizmetin hızlı yürümesini sağlamış olacak, aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlamış olacaksınız. Bir hizmet dönemi çok hızlı geçer, bundan dolayı özellikle bu yıl yapacağınız hizmetlerle kamuoyuna değişimi hissettirmeniz gerekiyor. Belediye başkanları görevleri nedeniyle günün 24 saati çalışmak durumundadır. Halk nezdinde görülen, konuşulan ve iz bırakan hizmetlere imza atmak durumundasınız" dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Akyürek, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran’a, İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, Serik Kaymakamı Mehmet Aydın ve ODTÜ Öğretim Üyesi Cemal İşleyici’ye birer teşekkür plaketi verdi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 11:50:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?