8
Eylül
2024
Pazar
KONYA

'Konya maneviyatın başkentidir'

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından organize edilen “İslam Medeniyeti ve Batı” Konulu konferansı sunan ünlü düşünce ve bilim adamı Seyyid Hüseyin Nasr, Konya’nın maneviyatın başkenti olduğunu hatırlatarak, Konya’dan dünyaya sunulacak çok güzel mesajlar olduğunu, bugün başta Amerikalılar olmak üzere dünyanın dört bir yanından insanların uzun yolculukların ardından Konya’ya gelerek bu mesajı yerinde almaya çalıştıklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi Alaaddin Keykubat Salonu’nda düzenlenen “İslam Medeniyeti ve Batı” konulu konferansa Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Amerikalı misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferans öncesi bir sunuş konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel belediyecilik hedefleri çerçevesinde çeşitli etkinliklere imza atacaklarını belirterek özellikle Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecekleri etkinliklerle şehir kültürünü canlı tutacaklarını bildirdi. Başkan Akyürek, Seyyid Hüseyin Nasr’a Konya’ya geldiği için teşekkür etti.

“İslam Medeniyeti ve Batı” konulu konferansı sunmak için Konya’ya gelen ABD George Washington Üniversitesi İslam Araştırmaları Profesörü Seyyid Hüseyin Nasr, Konya’nın maneviyatın başkenti olduğunu bildirdi. Konya’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Hüseyin Nasr, tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu mesajın Konya’da bulunduğunu belirterek, insanların özellikle Amerika’dan ve dünyanın değişik bölgelerinden çok uzun yolculuklar ardından buraya gelerek mesajı almaya çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye’nin AB’ye bu mesajını sunması gerektiğini bildiren Nasr, “Batı ülkelerinde özellikle birliğe üye ülkelerde yaşayan insanlar hala işgal edilmekten korkuyorlar. Tüm dünyada büyük ilgi görün Hz. Mevlana’nın görüşleri AB yolunda olan Türkiye tarafından bu birliğe üye ülkelere sunulabilir” diye konuştu.

İslam Medeniyeti ve Batı başlığı altında dünya genelinde ve özellikle de İslam coğrafyasında çeşitli tartışmaların olduğunu hatırlatan Nasr “İslam bir dindir. Batı ise bir coğrafi bölgenin ismi. İslam ile bir coğrafi bölgenin isminin karşılıklı olarak telaffuz edilmesi doğru değil. Bu söylem batılı fikir adamlarının hoşuna gidiyor. İslam, medeniyetlerin tümüne kaynak teşkil etmektedir. Köleliğin yaşandığı Atina, batı coğrafyasında demokrasinin beşiği olarak algılanıyor. Bunların doğru olarak anlatılması ve insanlığa sunulması gerekiyor. Batı Medeniyeti İslam Medeniyetini yok olmuş gibi göstermeye çalıştı. İslam medeniyeti hala ayaktadır. Buna en güzel örnek, Osmanlının Avrupa coğrafyasında ve özellikle Anadolu’da bıraktığı eserler ve kültürel yapısıdır. İslam medeniyeti dünyanın dört bir yanında hala ayakta olan kurumlar ve eserler bırakmıştır” dedi.

Nasr, “ABD’de Hz. Mevlana şiirlerinden daha fazla satan ve ilgi gören ikinci bir şair ve eser yoktur. Ancak Amerikalılar Hz. Mevlana’nın George eyaletinde yaşamış bir Amerikalı olarak tanıyorlar” şeklinde konuştu.

Nasr, Konferasını Hz. Mevlana’nın bir şiirini Farsça ve İngilizce okuyarak tamamladı. İbrahim Kalın tarafından tercüme edilen konferansın ardından Nasr, vatandaşların sorularını da yanıtladı.

Konferansın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi Kültür Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan Hz. Mevlana’nın Mesnevisi’nin İngilizce baskısını hediye etti.

Program öncesi Konya’yı gezme fırsatı bulan Seyyid Hüseyin Nasr, Başkan Tahir Akyürek tarafından Büyükşehir Belediyesi’nde verilen yemeğe katıldı. Başkan Akyürek, Nasr’a gösterdiği ilgi dolayısıyla teşekkür ederek çeşitli hediyeler verdi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 09:11:12
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 16:42:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?