Bu yıl fiyatı aşırı yükselen buğdayın dünya ekim alanlarının yüzde 2,6 oranında artması beklenirken,hububat ambarı Konya'da ekim alanı 200 bin dekarın üzerinde daraldı.
AA muhabirinin Konya Ticaret Borsası ve Konya Tarım İl Müdürlüğündenaldığı bilgiye göre, kuraklık gerekçesiyle bu yıl fiyatı hızla tırmanan buğdayın tonu, dünya piyasalarında 900 dolara kadar çıktı.Stratejik ürün olan buğdaydaki bu yükseliş, dünya çiftçisinin dikkatinden kaçmadı.
Çiftçinin hububata yönelmesine paralel olarak dünyabuğday ekim alanlarının 2008'de yüzde 2,6 artarak 5,7 milyon hektaraulaşması bekleniyor.Dünyada ekim alanları artarken, kuraklık nedeniyle Konyalı çiftçi buğdayekiminden uzaklaştı. Tarım İl Müdürlüğünün 2008 yılı ekiliş tahminlerinegöre, durum buğday ekiliş alanı geçen yıla göre 26 bin dekar azaldı.
Diğer buğday ekiliş alanları ise yaklaşık 185 bin dekar (yüzde 3'lükazalma) daraldı. Konya Ovası'nda buğday ekiliş alanı toplamda 211 bindekar azalma gösterdi.Geçen yıl ekmeklik ve yemlik buğdayda kuraklık nedeniyle dekar başınaalınan verimin (179 kilogram/1 dekar), bu yıl 255 kilograma çıkmasıbekleniyor. Bu durumda 2007'de 1 milyon 84 bin tonda kalan üretimin buyıl 1,5 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.
AZALMANIN NEDENLERİ...
Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, bu azalmada birçok etkeninönemli rol oynadığını, ancak buğdayın dünyada ekilişi artarken Konya'daazalmasının üzücü olduğunu söyledi.
Çiftçinin ekonomik zayıflığı, borç içinde olması, DGD desteklerinizamanında alamaması, kuraklık endişesi ve alternatif bitkilereyönelmesinin daralmaya yol açacağını ifade eden Kara, "Kışlık ekimdöneminde çiftçinin tarlaya inmesi gerektiği söyledik. Geç kalındığını,çiftçinin rahat olmadığı belirttik. Sonuç ortada. En azından desteklerzamanında ödenseydi çiftçi daha rahat olurdu" dedi.
Kara, mevcut tarımsal yağışların çok iyi gittiğini, geçen yıla görerekoltenin yüksek olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz ise henüz rakamlarınkesinleşmediğini, ancak Karaman'da da buğday ekiliş alanlarınındaraldığını bildirdi.
Bunda en önemli etkenin girdi fiyatlarındaki yükselme ve kuraklıkendişesi olduğunu dile getiren Yılmaz, "Artık biz çiftçilerdesteklerden umudumuzu kestik. Gübrenin fiyatı yüzde 100'ün üzerindeartıyor, verilen desteğe bakın. Çiftçi hangi ekonomik güçle tarlayainecek. Dünyada çiftçi, ekim yapsın diye destekleniyor" dedi.
Yılmaz, çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmek için çeşitli yollardenediğini belirterek, "Bunlardan en önemlisi oldukça pahalı olangübreyi tarlasına bu yıl az atıyor. Geçen yıl kuraklık yüzünden rekoltedüşmüştü bu yıl da az gübre kullanımı nedeniyle dekar başına alınanverim azalacak. Çiftçinin kaderiyle baş başa bırakıldığını düşünüyoruz"diye konuştu.