Konya'nın Akşehir ilçesinde fıkra gibi bir olay yaşanıyor. Nasrettin Hoca'nın mayaladığı Akşehir Gölü'nün kuruması ilginç bir tartışmaya yol açtı. Arazinin kendilerine ait olduğunu belirten bazı köylüler, bölgeyi tarım alanı olarak kullanmaya başladı.
Bunu öğrenen Mal Müdürlüğü, 'Sit alanını ekip biçtikleri' gerekçesiyle 5 bin YTL ceza kesti. Ancak Sorkun Köyü Muhtarı Rahim Acun, bu duruma tepkili: "Buralar daha önce babalarımıza aitti, elimizde tapu bile var. Ben küçükken kendi toprağımızı işleyebiliyorduk. Sonra gölün suyu yükseldi ve topraklarımızı yuttu. Aradan yıllar geçince göl kurudu, topraklarımızı geri kazandık. Şimdi de hiç birşey ekip biçtirmiyorlar." Akşehir İlçe Tarım Müdürlüğü ise 40 yıl önceki taşkın sırasında gölün su kotunun yeniden belirlendiğini ve birçok arazinin 1. derece sit alanı ilan edildiğini vurguluyor.
Akşehir Gölü'nde 40 yıl önce suların yükselmesi sonucu bazı köylülerin arazisi su havzasına dahil edildi. Yıllar sonra sular çekilince köylüler araziyi tarım alanı olarak kullanmaya başladı. Bunun üzerine tarla sahiplerine, 'SİT alanını ektikleri' gerekçesiyle ceza kesildi. Tapulu tarlasını ektiği için 5 bin YTL ceza ödeyen Sefa Oluktaş, tarlasının iade edilmesini istiyor.
Konya'nın Akşehir ilçesine bağlı Sorkun Köyü Muhtarı Rahim Acun'un göl kıyısında 75 dekarlık tarlası bulunuyor. Arazinin şu anda boş kaldığını anlatan Acun, diğer köylüler gibi devletle mahkemelik olmamak için tarlasını ekmiyor. Daha önce bu bölgelerde tarım yapan vatandaşların para cezası ödediğini ifade eden Muhtar Acun şunları anlatıyor: "Ben küçükken kendi toprağımızı işleyebiliyorduk. Sonra gölün suyu yükseldi ve topraklarımızı yuttu. Aradan yıllar geçti, göl kurudu, topraklarımızı geri kazandık ama bir şey ekip biçemiyoruz. Devlet bize 'burada tarım yaparsanız gelir hasadınıza el koyarız, sizi de mahkemeye veririz' diyor."
Köylülerden Sefa Oluktaş da Akşehir Mal Müdürlüğü'nden kendisine göl sınırıyla ilgili yazı geldiğini söyleyerek, şu bilgileri veriyor: "Göl kenarı olarak bir sınır belirlenmiş, bu sınırın dışında kalan tarla sahipleri ekip biçebiliyor ama sınırın öbür tarafında kalan yerlere izin verilmiyor. Gölün çok büyük bir bölümü kurudu zaten. Yine de tarım yapmama izin verilmiyor. Kendi arazimde tarım yaptığım için suçlu durumuna düştüm. 5 bin YTL para cezası ödedim."
Akşehir İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, taşkın sonrası gölün su kotunun yeniden belirlendiğini ve bazı tarlaların 1. derece SİT alanı olarak kabul edildiğini belirtiyor. Yetkililer, tarım arazilerini Hazine'ye kaptırmak istemeyen çiftçilerin mahkemeye başvurduğunu belirtirken, "Yaklaşık 2 bin 200 dosya şu anda inceleniyor. Çiftçiler Hazine'ye geçen arazileri için istimlak bedeli istiyor, ancak davaların çoğu Hazine lehine sonuçlanıyor. Göl kuruduğu için yakın bir zamanda su kotunun yeniden belirleneceğini tahmin ediyoruz." diyor.
40 yıl sular altında kaldı
Akşehir Gölü'nde 40 yıl önce su seviyesinin yükselmesiyle bazı tarlalar sular altında kaldı. Bu araziler göl sınırları olarak kayıtlara geçti. SİT alanı ilan edilen arazide ekim yasaklandı. Kuraklık bölgeyi etkileyince gölün suları çekildi. Köylüler de kendi tarım arazilerini ekmeye başladı. Ancak, kendi tarlasında tarım yapan Sefa Oluktaş'a 'SİT alanını ihmal' sebebiyle 5 bin YTL ceza kesildi.