SELÇUK Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç.Dr. Tahir Nalbantçılar, kuraklık nedeniyle her geçen gün kuruyan 5 milyon yıllık Meke Gölü’nün, 5 yıl sonra tamamen kuruyabileceğini söyledi.
Gölün geleceğinin, Konya Ovası Projesi'nin (KOP) tamamlanmasına bağlı olduğunu söyleyen Nalbançılar, “KOP tamamlanıp Göksu Nehri Konya Ovası'na akıtılırsa yılda 410 milyon metreküp su gelecek. Bu da yeraltı sularında belirgin yükselme sağlayacak. Mucize göl Meke'yi kurtaracak tek formül bu” dedi.
Karapınar'da suyun buharlaşma oranının yüzde 98'lerde olduğunu, bu nedenle yereltından su çekilerek Meke Gölü'nün kurtarılmasının mümkün olmadığını anlatan Doç. Dr. Nalbantçılar, 5 milyon yıllık krater gölünün her geçen gün tükendiğini hatırlattı. Doç. Dr. Nalbantçılar, şöyle devam etti:
“Gölün eski büyülü görüntüsünden eser kalmadığı gibi su miktarı da günden güne azalıyor. Bazı bölümlerde hiç su kalmadı. Meke Gölü'nün geleceği kısa adı KOP olan Konya Ovası Projesi'ne bağlı. Projenin temeli atıldı. Bir bölümünün 5 yılda tamamlanması planlanıyor. 5 yıl sonra projenin bir bölümü tamamlanırsa hesaplamalara göre Konya Ovası'na yılda 180 milyon metreküp su akacak. Suyun büyük bölümü ise Çumra İlçesi'ndeki tarımsal arazilerin sulanmasında kullanılacak. Dolayısıyla 5 yıl sonra bir kısmı bitecek projenin Karapınar'da bulunan Meke Gölü'ne katkısı olmayacak. Ancak, projenin henüz ihale edilmeyen bölümleri var. KOP tamamen bittiğinde Konya Ovası'na yılda 410 milyon metreküp su akacak. Tarımsal sulamada gerekli tasarrufda sağlanırsa Meke Gölü kurtulabilir. Ancak, projenin tamamının bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde 5 milyon yıllık Meke Gölü, bu hızlı kurumaya devam ederse 5 yıl sonra yok olabilir.”
TUZLANMA BAŞLADI
Bölgede azalan yeraltı suları nedeniyle ‘Dünyanın Nazar Boncuğu’ olarak bilinen Meke Gölü'nün suları da her geçen gün çekiliyor. Gölün büyük bölümünde su seviyesi 1.5-2 metreye kadar düşerken bazı bölümlerde ise hiç su kalmadı. Masmavi görüntüsünden eser kalmayan Meke Gölü’ün yüzeyinde kuraklığa bağlı olarak tuzlanma başlaması uzmanları endişelendiriyor. 5 yıl öncesine kadar yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan göle artık kimse gelmiyor. Gölün bazı bölümlerinde ise hayvanlar otluyor.
‘Mucize göl'
‘KÜÇÜK tepe' anlamına gelen Meke Gölü 2 zamanlı volkanik krater gölü olarak biliniyor. 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan krater, zamanla suyla dolarak göle dönüştü. Daha sonra ikinci bir volkanik patlama meydana geldi ve gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluştu. Zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüştü. Bir ada olarak ana mekenin ortaya çıkmasını izleyen dönemlerde çeşitli patlamalarla bir bölümü ana koniye bitişik, bir bölümü de ada halinde olmak üzere 7 tane küçük meke daha ortaya çıktı. Bu jeolojik oluşumlar bununla da tamamlanmamış, sonraki evrelerde çeşitli patlamalar meydana gelmiş ve burada Parazit Koni denilen yedi küçük tepe daha meydana geldi. Jeomorfolojide bu tip oluşumlara Kaldera ismi verilmekte olup, iç içe gelişmiş volkan bacası anlamına gelmektedir. Tepenin ortası içeriye doğru obruk şeklinde çöküktür. Günümüzde bu tepe volkan küllerinin sönmesinden ötürü bakır rengini almıştır. Göl çevresinde ve tepenin üzerinde yanık volkan küllerinin renkleri, külleri açıkça görülmektedir. Tarih boyunca Meke Gölü ve çevresi Karamanoğulları ve Osmanlı Devleti’nin tuz ihtiyacını karşılamıştır. O dönemlerde bu amaçla kullanılmış eski yapılara ait kalıntılar göl çevresinde görülmektedir. Meke'nin bir benzeri ise yeryüzünde sadece Kanada'da bulunuyor.