8
Eylül
2024
Pazar
KONYA

Mevlana filmi hazırlığı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından "Mevlana ve Sinema" konulu panel düzenlendi.

Alaaddin Keykubat Konferans Salonu’nda düzenlenen "Mevlana ve Sinema" konulu panele Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Nuri Şimşekler, Ö.Tuğrul İnançer ve yönetmen Osman Sınav konuşmacı olarak katıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuğrul Mete’nin de izleyici olarak katıldığı panelde Mevlana’nın sinamatoğrafik açıdan ele alınış biçimi ve yapılması muhtemel bir Mevlana filminin hangi kadroyla, nasıl yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, geçmiş dönemlerde Mevlana’yı anlatan filmler yapıldığını ancak bu filmlerin hem teknik açıdan hem de konu ve ele alınış olarak istenilen seviyede olmadığını belirterek, "Avrupa kendi topraklarında bulamadığı karakter ve hikayeleri Doğu topraklarında aramaya başlamıştır. Bu nedenle ilerleyen yıllarda Mevlana ve benzer şahsiyetleri anlatan çok sayıda film çekilecektir" dedi.

Yönetmen Osman Sınav da çekilmesi muhtemel Mevlana filminin adına yakışır bir eser olabilmesi için henüz çekim aşamasında titiz davranılması gerektiğini kaydederek, "Mevlana filmi hazırlanırken her şeyden önce Müslüman bir yönetmen önderliğinde konuya vakıf bir kadro görev almalıdır. Yurtiçinden ve dışından da konuya vakıf otoritelerin görüşleri alınarak hazırlanacak bir Mevlana filmi bu alandaki eksikliği giderecektir" dedi.

Panel, sinemanın Mevlana’nın anlatımına ve günümüzde ilgi çeken Mevlevilik konusunun yaygınlaştırılmasına nasıl bir yarar sağlayacağı konusunda fikir alıverişinde bulunulmasıyla son buldu. Panelin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, katılımcılara çeşitli hediyeler verdi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2005 Pazar 12:55:05
Güncelleme :14 Haziran 2005 Salı 11:46:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?