Geçiminin büyük bölümünü pancar işçiliğinden kazanan Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Karaali beldesi ile Hüyük ilçesine bağlı Çamlıca beldesinde ilkbahar mevsimi ile birlikte halkın tarım alanlarına göçü başladı.
Karaali ve Çamlıca beldelerinden traktör ve kamyonlarla çalışacakları tarım alanlarına başlayan yolculuğa aralarında eğitim çağında olan çocukların da yer aldığı ailenin tüm bireyleri katılıyor. Pancar işçiliği yapıp evlerine nafaka götürebilmenin peşine düşen aileler, ilkbahar mevsimi ile birlikte yine yollara döküldü.
Öte yandan, Çamlıca Belediye Başkanı Ahmet Doğan, belde halkının pancar hasadının yapıldığı sonbahar mevsimine kadar tarımsal alanlarda çadırlarda yaşamak zorunda kaldığını belirterek, “Daha sonra kasabaya geriye dönüş yolculuğu başlıyor. Kasaba halkı pancar ekimi yapılan alanlarda çalışmak üzere tüm aile fertleri ile birlikte Konya Ovası başta olmak üzere Ankara, Polatlı, Eskişehir ve Bursa bölgelerine göç ediyor. Ancak son yıllarda tarımsal faaliyetler yüz güldürmedi. Bu durum kazancını bilek gücüyle kazanan Çamlıca halkını da olumsuz yönde etkiledi" dedi.
SINIF YERİNE TARLADALAR
Tarım işçiliğinin bölgede oldukça yaygın olması nedeniyle eğitim çağındaki çocukların da bu durumdan olumsuz yönde etkilendiğini vurgulayan Belediye Başkanı Doğan, ”Okula gitmesi gerektiği günlerde, tarım alanlarında ailelerine yardım etmek durumunda kalan çocuklarımız için çok üzülüyorum. Çünkü, ben de öğretmenlikten gelen bir belediye başkanıyım ve bu husustan oldukça rahatsızım. Devletimizden bu tip yerler için bir kırsal kalkınma projesi uygulaması gerektiğini düşünüyorum. Beldemizde AB desteklerinden yararlanıp halkımıza yeni geçim kaynakları sağlamak için bir proje geliştirdik ama belediyemizin kapanacak olmasından dolayı bu rafa kalktı. Belediye olarak tarım işçiliği yapan insanlarımıza her türlü yardım ve desteği veriyorduk. Ama, yeni dönemde işleri gerçekten zor” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Ahmet Doğan, yer altı su kaynakları ve yeterli tarım alanları olmadığı için bölgede tarım yapamayan Çamlıcalılar'ın pancar işçiliği yapmak ve geçimini diyar diyar gezerek sağlamak zorunda kaldığına dikkat çekerek, “Başka iş imkanları olmadığı için sürekli göç veren kasabamızın belediyesi de nüfusun düşmesi sonucu kapanacak belediyeler arasında yer aldı” diye konuştu.