Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde yapımına başlanan ve dönemin padişahı tarafından yapılışı ve satışı ile ilgili bir kanunname düzenlenen şerbet geleneği Konya'da tekrar canlandırılmak isteniyor.
40'a yakın çeşidi bulunan ve içinde bulundurduğu bitki kökü ve özleri ile insanlara rahatlık ve şifa verdiğine inanılan şerbet, Konya'da bulunan 4 girişimci tarafından tekrar hayata döndürülmeye çalışılıyor.
Şirketin sahibi Murat Dutar, her yerde ismini duydukları şerbeti merak ettiklerini ve araştırmaya başladıklarını belirterek, "Çocukluğumuzdan beri her yerde doğumdan sonra lohusa şerbeti, kızılcık şerbeti isimlerini sürekli duyardık ve şerbeti araştırmaya karar verdik. Her yerde, neredeyse Konya'da bulunan her kütüphaneye gittik ve Osmanlı arşivlerinde araştırmalar yaptık. 150 yıllık bir geçmişi olan şerbeti neden bugün de yapamayalım diye düşündük ve bir şirket kurmaya karar verdik. Şimdilik 5 çeşidini yapmayı düşündüğümüz şerbetin eğer sermaye bulur ve üretime geçersek ileride 40 çeşidini de piyasaya sürmeyi düşünüyoruz" dedi.
Yapacakları şerbetlerin yapılış şekillerinin tamamen eskisinin aynısı olduğunu ve herhangi ekstra bir şey katmadıklarını da dile getiren Murat Dutar, "İlk olarak Demirhindi, Ab-u Hayat, Kızılcık, Mutluluk ve Nazar şerbetlerini üretip piyasaya sürmeyi düşünüyoruz. Bu şerbetlerin içinde insanları rahatlatan, serinlik ve şifa veren bazı otların kökleri ve özleri var. Tamamen doğal bir ürün bu ve içine herhangi bir katkı maddesi katmıyoruz. Şu an bütün plan ve projelerimiz hazır ancak sermayemiz olmadığı için üretime geçemiyoruz. Ben bu eski geleneğin halkımız tarafından çok beğenileceğine eminim ve vatandaşlarımızın diğer gazlı içecekler yerine tamamen doğal olan şerbeti tercih edeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.