16
Eylül
2024
Pazertesi
KONYA

Tahliye istemine ret

Konya’da 2 Şubat 2004 tarihinde çöken ve 92 kişiye mezar olan Zümrüt Apartmanı davasına devam edildi. Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Zümrüt Apartmanı’nın çökmesi olayıyla ilgili davanın 5. duruşmasına, "Emir ve kaidelere riayetsizlik sonucu 92 kişinin ölümüne ve 30 kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan yargılanan tutuklu sanık müteahhit Ali Vedat Kaya, tutuksuz sanıklar İsmail Hakkı Canlıer, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki, müdahiller ve taraf avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, bir önceki duruşma sonrasında hakkında celbi istenen Vakko Mağazası işletme sahibi Hasan Hüseyin Tırpancı’nın mahkemeye müracaatla ifadesinin alındığını söyledi. Mahkeme Başkanı Celal Karakurt, Selçuklu Belediyesi tarafından Zümrüt Apartmanı’nın bulunduğu bölgede çalışma yapılması için izin istenildiğini taraf avukatlarına iletti.

Müdahil avukatları adına konuşan Ahmet Özer, Vakko yetkilisinin ifadesi ile belediyeden gönderilen belgeleri inceledikten sonra o konuda görüşlerini söyleyeceklerini belirterek, "Zümrüt enkazının bulunduğu yerde belediyenin çalışma yapması o bölgede önce bilirkişi raporları ile incelemenin tamamlanmasının ardından karar verilmesini düşünüyoruz ve henüz müvekkillerimizin düşüncelerini de bilmiyoruz" dedi.

Sanık avukatları Abdulgalip Aksoy ve Ömer Oğur söz alarak, Vakko yetkilisinin kendileri olmadan ifadeleri alınmasını uygun görmediklerini ve bu nedenle söylediklerinin aleyhte veya lehte olmasına rağmen kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Müvekkili oldukları Ali Vedat Kaya’nın şeker hastası olduğunu ve böbrek kanaması geçirdiğini kaydeden sanık avukatları, "Tedavisi cezaevinde yapılamıyor. 13 aydır tutukludur. Davada gelinen nokta başlangıçtaki gibi değildir. Bir bina çökmesi ile eksik malzeme kullandığı medya tarafından dile getirilmesi sonucu sanık bulunmuş ve bu şekilde bilirkişi raporu hazırlanmıştır. Şuanda görülmekte olan binanın çökmesine neden olan başka kişi ya da kurumlar da vardır. Dolayısıyla sorumlular çoğalmaktadır. Bu durumda müvekkilime yöneltilecek kusur oranı azalacak veya çoğalacaktır. Her halükarda bu hususları değiştirecek deliller toplanmıştır. Tutuklu müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum. Davaya konu olan arazinin dava kesinleşene kadar muhafaza edilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Her zaman için o arazide inceleme yapılabilir" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Koçer mütalaasında, bilirkişi raporunun incelemeden dönmesinin beklenmesi ile Zümrüt Apartmanı’nın bulunduğu arsanın üzerinde inşa işinin yapılmasında sakınca bulunup bulunmadığı konusunda bilirkişi raporları alınmasının ardından karar verilmesini isteyerek, Vakko yetkilisinin tekrar dinlenmesinin reddi ile tutuklu sanık Müteahhit Ali Vedat Kaya’nın tutukluluk halinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Celal Karakurt, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimata cevabın ve dava dosyasının dönüşünün beklenilmesi ile, bilirkişi raporunun yeniden değerlendirilmesi, Zümrüt Apartmanı’nın bulunduğu arazide çalışma yapılması için bilirkişi raporu sonrası karar verilmesine ve tutuklu sanık Ali Vedat Kaya’nın tutukluluk halinin devamına karar verdiklerini açıklayarak, duruşmayı erteledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 12:59:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?