TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, Tuz Gölü'nün sularının yeraltı sularına ve toprağa karışması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, Tuz Gölü çevresinde bilinçsizce açılan kuyulardan çekilen yeraltı suyunun azalması neticesi Tuz Gölü'ndeki suyun yeraltı sularına karışacağı ve hem suyu hem de toprağı kirleteceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Konya Kapalı Havzası'nın en alt koduna sahip olan Tuz Gölü Havzası, bölgedeki tüm yüzeysel suların toplanabileceği bir ortama sahip. Yükseltisi Konya Havzası'ndan aşağıda kaldığı için Konya Ovası'ndan gelecek suyun uygun bir geçiş alanı bulması halinde Tuz Gölü Havzası'na kadar akıp Tuz Gölü'ne karışması söz konusudur. Ancak Tuz Gölü bir göldür. Göl olabilmesi için suyu bulunduran kısmın altında yani tabanda mutlaka geçirimsiz bir tabaka olmalı ki su burada kalabilsin. Yoksa diğer yerlerdeki gibi yağış ve akan derelerden gelen su, temas ettiği topraktan süzülür ve yeraltı sularına karışır. Gölün özelliği su biriktirmesidir ve bunun için tabanının su geçirmez özelliği olması gerekir. Tuzun elde edildiği bölgenin altında suyu daha alta geçirmeyen bir tabaka vardır ve buranın suyu yeraltı sularına karışmaz. Yeraltı suyuna karışmayan bir suyun da diğer yeraltı sularını kirletmesi gibi bir konu söz konusu olamaz" dedi.
Tuz Gölü Havzası ile Konya-Karapınar-Çumra Havzası arasında bir jeolojik bariyer olduğunu da dile getiren Nalbantçılar, "Bu iki havza arasında bizim jeolojik bariyer dediğimiz faylanmalar neticesi oluşan geçirimsiz bir bariyer vardır. Bu da bir havzadan diğer havzaya su geçişi engelli demektir. Tuz Gölü'nü havaya kaldırmanız gerekir ki diğer havzaya su geçişi sağlansın. Ama paleo gölün sığ olduğu dönemlerde tuz ve jipsli birimlerin buharlaşma ve birikmesiyle tuzlu ve jipsli niteliğe sahip birimler oluşur. Eğer yeraltı suyu bu birimin olduğu katman seviyesine ulaşırsa bu suda tuzlu ve jipsli özellikler belirir. Ama yeraltı suyu bu katman seviyesinde değil ise normal tatlı su elde edersiniz. Usulüne uygun sondaj yapıldığında bu sorun ortadan kalkar. Karıştırılan mesele bu" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi :
7 Şubat 2007 Çarşamba 13:03:44