Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Dik, kene ısırması halinde vatandaşların keneyi elleriyle koparmaması gerektiğini belirterek, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını tavsiye etti.
Son günlerde giderek artan ve 28 kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını yayan keneye karşı uzmanlar uyarılarda bulunuyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Dik, vücutta rastlanan kenenin elle çıkarılmasının kenede varsa hastalığın bulaşma riskini artırabileceğini belirterek, "Vücutta keneye rastlanması halinde, en kısa zamanda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kene çıkarılmalıdır. Kenenin elle çekilerek çıkarılması, zeytinyağı, alkol, eter, kloroform, sabun, tereyağı gibi maddeler sürülerek çıkarılması, bu sırada kenenin kusmasına ve hastalığı nakletmesine neden olabilir. Riskli bölgelerde yaşayan insanlar veya piknik yapanlar evlerine döndüklerinde vücutlarını kene yönünden muayene etmelidir. Kene çıkarıldıktan sonra, vücut antiseptiklerle temizlenmelidir" dedi.
Her kenenin hastalık taşımadığını ve insanların paniğe kapılmaması gerektiğini de ifade eden Bilal Dik, hastalığın bulaşması halinde kişide baş ağrısı, kol ve bacaklarda, sırtta ağrı, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş gibi belirtilerin görülebileceği, gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar ve akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının bozulabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Dik, hastanın ilk 2 haftayı atlatması halinde iyileşmenin başlayacağını ifade
ederek, Türkiye'de bu hastalığa yakalananların yüzde 5'inin hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.