KONYA’da 2 Şubat 2004’de çöken ve 92 kişinin yaşamını yitirdiği Zümrüt Apartmanı enkazında eşi, çocuğu, annesi, babası, kardeşi, hamile yengesi ve 2 yeğenini kaybeden Abdülbaki Ayçiçek (39), olayda 8’de 1 kusurlu görülen Selçuklu Belediyesi aleyhine 3.5 yıl sonra toplam 460 bin YTL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı.
Abdulbaki Ayçiçek’in avukatı Orhan Tulukçu, tutarın bugüne kadar belediye aleyhine açılan en büyük manevi tazminat miktarı olduğunu söyledi. Ayçiçek, “3.5 yıl boyunca kimse bana sahip çıkmadı. Verilen sözler tutulmadı. Bu nedenle tazminat davası açmaya karar verdim'' dedi.
Selçuklu İlçesi Kerkük Caddesi’nde bulunan 11 katlı Zümrüt Apartmanı, 2 Şubat 2004’te kurban bayramının ikinci günü çökünce enkaz altında kalan 92 kişi yaşamını yitirmiş, 30 kişi de yaralanmıştı. Facianın ardından 50’nin üzerinde Zümrützede, ölen yakınları ve kaybettikleri evleri için Selçuklu Belediyesi aleyhine toplam 6 milyon YTL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı. Davaların büyük bölümünü kaybeden belediye, tazminat tutarlarını Zümrützedelere ödemeye başlarken, şimdi de 460 bin YTL’lik rekor tazminat davası ile sarsıldı.
EN BÜYÜK TAZMİNAT TURARI
Enkazda babası Kazım (59), annesi Elmas (58), eşi Saliha (36), kızı Tuğba (9), kardeşi Mustafa (32), yengesi Fatma (29) yeğenleri Büşra (6) ve Muhammet Ayçiçek’in (3) yanısıra evini kaybeden Abdülbaki Ayçiçek 225 bin YTL maddi, 235 bin YTL de manevi olmak üzere toplam 460 bin YTL’lik tazminat davası açtı.
Avukat Orhan Tulukçu, Konya 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan davanın Zümrüt Apartmanı ile ilgili açılan en büyük tazminat davası olma niteliği taşıdığını söyledi. Tulukçu, “Daha önce belediye 522 bin YTL tutarında maddi tazminat ödemeye mahkum olmuştu. Ancak bizim açtığımız 460 bin YTL’lik tazminat miktarı yasal faizleri ile birlikte 650-700 bin YTL’yi bulacak. Apartmanın yıkılmasından bu yana neredeyse 3.5 yıl geçti. Neden şimdi dava açtığımızı soruyorlar. Müvekkillerim 3.5 yıl boyunca iyi niyetle hareket edip ekonomik anlamda toparlanabilmek için uğraştıysa da başarılı olamadı. Üstelik ortada bir haksız fiil söz konusu olduğu için dava açma süresi zaman aşımı ile doğru orantılı. Davanın zaman aşımı süresinin dolmasına daha 4 yıldan fazla var'' dedi.
SAHİP ÇIKMADILAR
Olayda ihmali bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının kendisine sahip çıkmadıklarını belirten Abdülbaki Ayçiçek, Zümrüt Apartmanı enkazında yakınlarını kaybatmenin acısı ile uzun süreli bir depresyon yaşadığını söyledi. Ayçiçek, “Yıkılan sadece apartman değil dünyamda bir anda başıma yıkıldı. Hayatta neredeyse yapayalnız kaldım. Özellikle de belediye yetkililerinden beklediğim ilgi ve desteği göremedim. En zor günlerimde kapımı kimse çalmadı. Bana kimse sahip çıkmadı. Verilen sözler tutulmadı. Sadece Büyükşehir Belediyesi bana geçici kadroda iş verdi. Yeniden evlendim ve bir çocuğum dünyaya geldi. Çocuğuma ölen ağabeyimle yeğenimin adını verdim. Halen hayatımı zor şartlar altında sürdürmeye çalışıyorum. Bu nedenle tazminat davası açmaya karar verdim. Tazminatı almaya hak kazanırsam öncelikle kendime başımı sokacak bir ev almak istiyorum. Daha sonda paranın bir bölümünü hayır işlerine harcayacağım'' dedi.
BELEDİYE: KUSUR ORANIMIZA GÖRE ÖDEMELİYDİK
Selçuklu Belediyesi’nin avukatı Efkan İşçi ise, “Zümrützedeler bugüne kadar belediye aleyhine 50’nin üzerinde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Bunlardan 37’si karara bağlandı. 26’sının ödemesi ise yapıldı. Ancak bu olayda belediyenin kusur oranı mehkeme tarafından 8’de 1 olarak belirlenmesine rağmen açılan tazminat miktarlarının tamamını biz ödemek zorunda kalıyoruz. Kusur oranımıza göre tazminat ödemeliydik'' diye konuştu.