16
Eylül
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Konya'ya hayat verecek proje

Konya Valisi Ahmet Kayhan, Konya Ovası Sulama Projesi'nin (KOP) hayata geçirilmesiyle birlikte, çok daha büyük çaptaki arazilerin sulanabileceğini söyledi.

Vali Kayhan, Konya'da şu anda sulanabilen 377 bin hektarlık alanın olduğunu ve bunun dışında, bir bu kadar daha alanı sulu tarıma açmayı hedeflediklerini belirterek, "KOP, Konya'nın bir tarım ve sanayi kenti olması sebebiyle, mevcut arazi varlığının sulu tarıma açılması anlamında çok önemli. Bu projenin en önemli ayağı olan 'Mavi Tünel Projesi' ile Göksu havzasındaki suların Akdeniz'e akıp gitmesi önlenecek ve bu havzadaki suların Konya Ovası'na akması sağlanacak. Bunun yanında enerji üretimi de yapılacak" dedi.

Son durumla ilgili bilgi veren Vali Ahmet Kayhan, çalışmaların Devlet Su İşleri eliyle yürütüldüğünü ifade ederek, "Şu anda ihale hazırlıkları sürdürülüyor. Projeyle ilgili ÇED raporu da onaylandı. Önümüzdeki baharla birlikte projenin temeli atılacak. 16 bin 900 metre uzunluğunda ve 4 metre çapındaki Mavi Tünel'den saniyede 36 metreküp su Konya Ovası'na akacak. Maliyeti 1.8 milyar dolar olan bu proje sonuçlandığında ise yaklaşık 224 bin hektarlık bir alanın daha sulaması yapılabilecek" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 14:19:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?