16
Eylül
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

732. Vuslat Yıldönümü

Hz. Mevlana'nın 732. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri, küçük semazenlerin Mevlana Müzesi'nde bugün yaptıkları sema gösterisiyle başladı.

17 Aralık tarihinde sona erecek olan Hz. Mevlana'nın 732. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri, Mevlana Müzesi'nde düzenlenen törenlerle başladı. Açılış törenine Konya Valisi Ahmet Kayhan, İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, mülki erkan, Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi ve vatandaşlar katıldı. Protokol üyelerinin Mevlana Müzesi'ni gezmelerinin ardından Hz. Mevlana'nın sandukasının önünde hazırlanan yerde çocuk semazenler sema gösterisi yaptı. Yaşları 7 ile 12 arasında değişen küçük semazenlerin gösterisi büyük beğeni toplarken, sema sonrası edilen dua sırasında bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Gösterinin ardından protokol üyeleri, Mevlana konulu el sanatları sergisinin açılışına katıldı. Mevlana Müzesi'nin ardından Mevlana Kültür Merkezi'ne geçildi. Protokol üyeleri Mevlana Kültür Merkezi'nde açılan 'Şeb-i Arus Tören Afişleri', 'Türkiye Mevlevihaneleri' ve 'Tek Nefeste Aşk' konulu resim sergilerinin açılış törenine katıldı. Açılış sonrası davetliler sergileri gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Sergi sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından Sema ve Mevlevi müziğini korumak amacıyla bir proje hazırlandığını belirterek, "UNESCO, Sema ve Mevlevi müziğinin bozulduğunu, bu yüzden koruma altına alınması gerektiğini belirtti. Malum Mevlevi müziği ve Sema karşılıklı meşke dayanır ve hoca talebe ilişkisi içinde yapılır.

Son zamanlarda ise her aklına gelen sema ediyorum diye düşünmeye ve değişik mekanlarda kendini semazenim diye tanıtıp, neden sema ettiğinden habersiz kişiler bu işi yapmaya başladı. Bu nedenle UNESCO, sema ve Mevlevi müziğinin koruma altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bir proje hazırlamasını talep etti. Uluslararası Mevlana Vakfı ile ortaklaşa hazırlanan proje UNESCO'ya gönderildi ve orada kabul edildi. Artık Mevlevi müziği ve sema, dünya kültür mirası içinde yer alıyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 14:57:44
Güncelleme :7 Aralık 2005 Çarşamba 15:08:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?