16
Eylül
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Mevlana filmi için ilk somut adım atıldı

Hz. Mevlana'nın hayatı beyaz perdeye yansıyacak. Senaryosunu Ömer Lütfi Mete'nin yazacağı ve ilk etapta Konya Büyükşehir Belediyesi'nin sağlayacağı bütçeyle çekilecek filmin, 2007 yılı Mevlana Haftası'na yetiştirilmesi planlanıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, senarist, gazeteci ve yazar Ömer Lütfi Mete ile birlikte düzenlediği toplantıda film hakkında bilgi verdi. İnsanlığın; sevgiye, barışa, kardeşliğe, dostluğa ve hoşgörüye ihtiyacı olduğu bir dönemde Hz. Mevlana'nın büyük bir boşluğu doldurduğunu söyleyen Başkan Tahir Akyürek,

"Hz. Mevlana'nın bakış açısını günümüz toplumuna, gençliğine öğretmek için bir film çalışması hep gündemdeydi ama somut hiçbir adım atılmamıştı. İlk somut adımı 70 dakikalık bir çizgi filmle attık. Bu çizgi film Mevlana filmine bir altyapı oluşturacak. En çok istediğimiz Mevlana filminin ortaya çıkarılması ve dünya kültür çevrelerine takdim edilmesi. Mevlana öğretisinin insanlığa sunulmasını, ülke kültürüne de farklı açıdan katkıda bulunmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.

Senarist Ömer Lütfi Mete, iyi senaryoyla evrensel bir film ortaya çıkarabileceklerini belirtti. Mevlana filminin bugüne kadar dünya insanının en çok beğendiği ilk 100 film içinde yer alacağını ifade eden senarist Ömer Lütfi Mete, "Bu hikaye Amerikalıların elinde olsaydı 10 tane muhteşem sinema filmi yaparlardı. Bundan sonra, büyük bir ekip çalışmasıyla muazzam bir akademik çalışma gerekiyor. Bütün bunlar yapılırsa Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Süleymaniye çapında bir esere giriştiğini görürüz" dedi.

Mete, İslamiyet'in doğuşunu anlatan "Çağrı" filminde Hz. Hamza rolünü Anthony Quinn'in oynadığını hatırlatarak, Hz. Mevlana rolünü de bir yabancının oynayabileceğini sözlerine ekledi.

İlk yazımının Şeb-i Arus törenleri sonrası tamamlanarak, Akademik Kurul tarafından incelenecek filmin 2007 yılı aralık ayındaki Mevlana Haftası'na yetiştirilmesi

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 17:43:08
Güncelleme :25 Kasım 2005 Cuma 17:51:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?