16
Eylül
2024
Pazertesi
YAŞAM

Tarihi cami kül oldu

Konya'nın Taşkent İlçesi'nde, içinde Osmanlı Dönemi ahşap işçiliğinin örnekleri bulunan ve Yavuz Sultan Selim'in Doğu Seferi dönüşü sağladığı kaynakla yaptırılan tarihi caminin, yangın nedeniyle sadece çevre duvarları ayakta kaldı. Edinilen bilgiye göre, ilçe merkezinde bulunan yaklaşık 500 yıl önce yaptırılan tarihi Uzun Şeyh Camii'nde, içinde cemaatin bulunmadığı bir sırada yangın çıktı.

İlçe merkezinde bulunan yaklaşık 500 yıl önce yaptırılan tarihi Uzun Şeyh Camii'nde, içinde cemaatin bulunmadığı bir sırada yangın çıktı. Caminin tavanı dahil, büyük bölümü ahşaptan olması nedeniyle kısa süre içinde büyüyen yangın, vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen Taşken Belediyesi ve yakın ilçelerden gelen çok sayıda itfaiye ekibinin çalışması sonucu yaklaşık 1,5 saatte kontrol altına alınarak söndürüldü.

Elektrik kontağından çıktığı sanılan yangında, halen ibadete açık olan caminin, dönemin ahşap işçiliğiyle yapılmış tarihi minber, mihrap ve çeşitli ahşap işleme kısımları tamamen yandı. Ayrıca tonozlarla örtülü çatı kısmı da yanarak caminin içine çöktü.

Yangının kesin çıkış nedeninin tespiti için başlatılan soruşturma sürüyor. Tarihi kaynaklara göre Uzun Şeyh Cami, Yavuz Sultan Selim'in Doğu Seferi öncesi uğradığı Konya'da dönemin alimleri ve din büyüklerini toplayarak gönüllerini almış, başarıyla sonuçlanan seferin ardından yeniden uğradığı Konya'da kendisini karşılayan din bilginlerinden olan ve şimdiki Taşkent Bölgesi'nde yaşayan Uzun Şeyh için bölgede, içinde Osmanlı ahşap el sanatı örneklerinin ürünlerinin yer aldığı Uzun Şeyh Camii'ni yaptırmış.

AA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2005 Cumartesi 15:53:31
Güncelleme :27 Kasım 2005 Pazar 11:15:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?