Çorum'un Osmancık ilçesinde yetiştirilen meyveler arasında tropik meyve kivi de yerini aldı.
Pirinci ile ünlü olan Osmancık ilçesi, zeytin ve fıstık üretiminin ardından kivi üretimi ile adını duyurmaya çalışıyor. Yıllarca verdiği emekle, kullanılmayan kıraç araziyi özel ağaçlandırma sahasına dönüştüren Bilal Çevrim, Osmancık'ta yetiştirilmeye elverişli her türlü ılıman iklim meyvelerini yetiştirmeye çalışıyor. Bilal Çevrim, 240 dönümlük bir arazi üzerine kurulu özel ağaçlandırma sahasında böğürtlen, bodur kiraz, bodur elma ve Antep fıstığı ve zeytinden sonra 4 yıldır emek verdiği kivilerin bu yıl ilk meyvelerini aldı.
Arazi üzerinde bulunan ve ilgilenilmediği için yıllarca hiçbir verim alınamayan sakız ağaçlarına Antep fıstığı aşısı yaparak verimli hale getiren Çevrim, özel ağaçlandırma sahası içinde bulunan yaklaşık 2 bin adet sakız ağacından 400 tanesini kendi imkanları ile aşılayarak Antep fıstığı üretmeyi başardı.
430 rakımı olan Osmancık'ın mikro klima özelliğinden faydalanarak çeşitli ılıman iklim meyvelerinin deneme üretimini yapan Bilal Çevrim, bu çalışmaları yapmaktaki amacının Osmancık'ta da bu tür meyve ve bitkilerin yetiştirilebileceğini göstermek olduğunu belirtti.
Hitit Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulması muhtemel bir Ziraat Fakültesi için bir nevi altyapı çalışmaları yaptığını dile getiren Bilal Çevrim, "Anavatanı Osmancık olan kapari ile Gökbel mevkiinde özel ağaçlandırma yapmaya başladım. Hemen hemen Osmancık'ın her yerinde görebileceğimiz sakızlık ağaçlarından dolayı ziraat mühendislerine toprak yapısını incelettirdim. Bu özel ağaçlandırma sahasını oluşturmaya başladığımda, bu bölgede sakız ağaçları haricinde hiçbir bitki örtüsü yoktu. Zaman içerisinde çeşitli meyveleri dikerek yetiştirmeye çalışırken, sakız ağaçlarına da Antep fıstığı aşıladım. 12 yıl önce fide olarak diktiğim zeytinler bugün meyve verdi. Daha sonra 4 yıl önce deneme amaçlı olarak kivi getirip diktim ve bugün yetişerek meyvesini verdi" dedi.
Osmancık'ın iklim olarak mikro klimasının Antalya seviyesinde bir yer olduğunu kaydeden Çevrim, "Osmancık'ta sırasıyla incir, nar, yer fıstığı ve Antep fıstığının yanı sıra, zeytin ve tropik meyve kivinin de yetişebileceğini denemelerimizle göstermiş olduk. Çorum bölgesinde çeşitli meyvelerin yetişebildiği doğal bir laboratuar niteliğindeki tek yer olan Osmancık, Hitit üniversitesi bünyesinde kurulabilecek bir ziraat fakültesi için en uygun yer olacağı kanaatindeyim. Osmancık'ın toprağında birçok bitki türü rahatlıkla yetişebilmektedir. Çalışmalarıma başka meyvelerle de devam etmeyi düşünüyorum. Pirinci çok iyi değerlendirerek 1997 yılından bugüne baldo gibi güçlü rakiplerine karşı Osmancık 97 ile adını tüm dünyaya duyurmayı başaran Osmancık ilçesi, zeytin ve kivi yetiştiriciliğini de aynı şekilde değerlendirirse belki ilerde Osmancık zeytini, Osmancık kivisi ve Osmancık fıstığı ile de adını duyurabilir" dedi.