Avrupa Birliği (AB) katılım öncesi mali yardımlar kapsamında kadın istihdamının geliştirilmesi programına yönelik olarak Çorum'un Sungurlu ilçesinde 'Kadın İstihdamının ve Girişimciliğin Geliştirilmesi' için proje hazırlandı.
Sungurlu Kalkınma Derneği (SUNKADER), Çorumlu Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇORSİAD) ve Sungurlu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün ortaklaşa üstlendiği projeyi AB Proje Uzmanı ve SUNKADER Genel Sekreteri Sedat Güleçyüz hazırladı.
267 bin euro tutarındaki proje kapsamında işgücü piyasasına katılmak için 180 işsiz kadın, 3'er ay süre ile genel mesleki eğitime tabi tutulacak. Bu sayede bölgedeki kadın işsizlerin istihdama katılmasına, işletmelerin kalifiye eleman çalıştırabilmesine ve bölgedeki işsizliğin azaltılmasına katkı sağlanacak.
SUNKADER Genel Sekreteri Sedat Güleçyüz, köylerden Sungurlu'ya göç eden nüfusu oluşturan kadınların tamamının şu an işsiz ve vasıfsız durumda olduğunu söyledi. Sungurlu'nun sanayileşme yolunda önemli atılımlar sergilediğini dile getiren Sedat Güleçyüz, yeni kurulan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilçede ekonomik etkinliklerin artacağını ve uzun vadede sanayi kenti olacağını belirtti.
Projenin hedef kitlesinin köylerden göç eden ve yoksul kadınlar olduğunu açıklayan Güleçyüz, "Başlangıçta 180 kişiye eğitim verilecektir. Projemizden nihai olarak, ilçemizde yatırım yapan ve yapacak olan tekstil sanayicileri, hedef grubun aileleri ve çarpan etkisi ile oluşacak faydalar ile tüm ilçe halkı faydalanacaktır. Yetiştireceğimiz girişimciler ile ilçede fason tekstil imalathaneleri artacak ve böylece sektör hızla gelişecektir. Bu da ilçenin zenginleşmesine katkı sağlayacaktır" dedi.
Güleçyüz, "Genel olarak Türkiye'de ve bölgedeki işgücü piyasasının en büyük sorunu işgücüne katılım oranının düşük olması ve çalışabilir yaştaki nüfus oranındaki artış ile istihdam oranı arasında büyük bir uçurum bulunmasıdır. Bir diğer önemli sorun ise, kadınların işgücüne dahil olmamalarıdır. Kadınların işgücü piyasasına istenilen düzeyde dahil olamamalarının en önemli sebebi; meslek edinmeye yönelik becerilerinin gelişmemiş olmasıdır" diye konuştu.
Güleçyüz, projenin yerel düzeyde işverenlerin gereksinimleriyle uyumlu olarak, kadınların işgücü piyasasındaki durumlarının iyileştirilmesi, nitelikli ve bilgili kişilerin işgücü piyasasına dahil edilmesi amacıyla istihdam tedbirlerinin alınması ve uygulanmasına yönelik tasarlandığını sözlerine ekledi.